Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Afrika

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (30.82 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Hospodářské poměry

  • Afrika je ekonomicky nejméně rozvinutým světadílem

  • mezi hospodářsky vyspělejší země patří pouze Jihoafrická republika

  • všechny ostatní státy náleží mezi země rozvojové, mnohé z nich dokonce mezi nejméně rozvinuté státy světa (např. Burundi, Somálsko, Etiopie nebo Konžská demokratická republika)

  • možnosti hospodářského růstu značně omezuje nestabilní politická situace a množství etnických (kmenových) konfliktů ve většině zemí Afriky

Rostlinná výroba

  • přírodní podmínky (zvláště nedostatek vody) umožňují obdělávání půdy pouze na 5 % plochy světadílu

  • zemědělství zaměstnává asi 70 % obyvatelstva, v některých státech (Rwanda, Mali, Uganda) až 90 %

  • zemědělství je z velké části zaostalé

  • zemědělská produkce je určena pro rolníky a jejich rodiny (tzv. naturální zemědělství)

  • převažuje rostlinná výroba nad živočišnou výrobou

  • v drobných hospodářstvích se téměř nepoužívá mechanizace ani hnojiv

  • v oblasti savan a tropických lesů je rozšířeno žďárové zemědělství: rolníci získávají ornou půdu vypálením (žďářením) lesního porostu, takto získaná půda se pěstováním rostlin rychle vyčerpává a po několika úrodách se musí nechat ležet ladem (úhorem)

  • pěstují se obilniny (hlavně proso, méně kukuřice, pšenice a rýže), luštěniny (hrách a čočka) a hlíznaté okopaniny (hlavně maniok s jedlými kořeny a batáty = sladké brambory)

  • kromě primitivních forem zemědělství (např. žďárové, resp. úhorové zemědělství) se v Africe realizuje i plantážní zemědělství, tj. hospodaření na farmách a plantážích, kde se pěstují monokulturní rostliny, hlavně pro vývoz – nejčastěji poživatiny a pochutiny (čajovník: čajové lístky, kávovník: kávová zrna, kakaovník: kakaové boby, podzemnice olejná: arašídy – buráky, resp. burské oříšky, koření aj.)

  • z celosvětového hlediska je nejvýznamnější pěstování kakaovníku (50 % světové sklizně kakaových bobů), kávovníku (20 % světové sklizně kávy) a podzemnice olejné (10 % světové sklizně)

  • na plantážích se využívají moderní pěstitelské metody, zemědělské stroje, hnojiva atd.

  • nedostatek potravin je příčinou hladomorů, které nejčastěji postihují oblast sahelu

Živočišná výroba

  • má druhořadý význam

  • na živočišné výrobě se podílí kočovné pastevecké kmeny chovem hovězího dobytka

  • chov skotu je velice primitivní: dobytek trpí nemocemi a podvýživou

  • v muslimských oblastech na severu Afriky se z náboženských důvodů nechovají prasata

  • v suchých oblastech je rozšířen chov ovcí, koz a velbloudů

  • ve východoafrických jezerech a řekách je významný rybolov

  • mořský rybolov je rozšířen hlavně při březích Maroka, Angoly a Jihoafrické republiky

  • africké zemědělství negativně ovlivňují klimatické vlivy (extrémní sucha), půdní eroze, dezertifikace, živočišní škůdci (sarančata), nemoci dobytka, výkyvy cen u exportních plodin aj.

Témata, do kterých materiál patří