Afrika
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Hospodářské poměry
Afrika je ekonomicky nejméně rozvinutým světadílem
mezi hospodářsky vyspělejší země patří pouze Jihoafrická republika
všechny ostatní státy náleží mezi země rozvojové, mnohé z nich dokonce mezi nejméně rozvinuté státy světa (např. Burundi, Somálsko, Etiopie nebo Konžská demokratická republika)
možnosti hospodářského růstu značně omezuje nestabilní politická situace a množství etnických (kmenových) konfliktů ve většině zemí Afriky
Rostlinná výroba
přírodní podmínky (zvláště nedostatek vody) umožňují obdělávání půdy pouze na 5 % plochy světadílu
zemědělství zaměstnává asi 70 % obyvatelstva, v některých státech (Rwanda, Mali, Uganda) až 90 %
zemědělství je z velké části zaostalé
zemědělská produkce je určena pro rolníky a jejich rodiny (tzv. naturální zemědělství)
převažuje rostlinná výroba nad živočišnou výrobou
v drobných hospodářstvích se téměř nepoužívá mechanizace ani hnojiv
v oblasti savan a tropických lesů je rozšířeno žďárové zemědělství: rolníci získávají ornou půdu vypálením (žďářením) lesního porostu, takto získaná půda se pěstováním rostlin rychle vyčerpává a po několika úrodách se musí nechat ležet ladem (úhorem)
pěstují se obilniny (hlavně proso, méně kukuřice, pšenice a rýže), luštěniny (hrách a čočka) a hlíznaté okopaniny (hlavně maniok s jedlými kořeny a batáty = sladké brambory)
kromě primitivních forem zemědělství (např. žďárové, resp. úhorové zemědělství) se v Africe realizuje i plantážní zemědělství, tj. hospodaření na farmách a plantážích, kde se pěstují monokulturní rostliny, hlavně pro vývoz – nejčastěji poživatiny a pochutiny (čajovník: čajové lístky, kávovník: kávová zrna, kakaovník: kakaové boby, podzemnice olejná: arašídy – buráky, resp. burské oříšky, koření aj.)
z celosvětového hlediska je nejvýznamnější pěstování kakaovníku (50 % světové sklizně kakaových bobů), kávovníku (20 % světové sklizně kávy) a podzemnice olejné (10 % světové sklizně)
na plantážích se využívají moderní pěstitelské metody, zemědělské stroje, hnojiva atd.
nedostatek potravin je příčinou hladomorů, které nejčastěji postihují oblast sahelu
Živočišná výroba
má druhořadý význam
na živočišné výrobě se podílí kočovné pastevecké kmeny chovem hovězího dobytka
chov skotu je velice primitivní: dobytek trpí nemocemi a podvýživou
v muslimských oblastech na severu Afriky se z náboženských důvodů nechovají prasata
v suchých oblastech je rozšířen chov ovcí, koz a velbloudů
ve východoafrických jezerech a řekách je významný rybolov
mořský rybolov je rozšířen hlavně při březích Maroka, Angoly a Jihoafrické republiky
africké zemědělství negativně ovlivňují klimatické vlivy (extrémní sucha), půdní eroze, dezertifikace, živočišní škůdci (sarančata), nemoci dobytka, výkyvy cen u exportních plodin aj.