Socioekonomická geografie - zemědělství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE
Primární sektor
představuje historicky první ekonomickou aktivitu člověka
má stále nenahraditelné místo ve světové ekonomice
jeho tržní hodnota až na výjimky (např. těžba) klesá
v rozvojových zemích tvoří dominantní sektor
Význam zemědělství
zajišťuje výživu obyvatelstva (potraviny; převažující typ výživy v dané oblasti ovlivňují hlavně přírodní podmínky, ale také tradice a náboženské smýšlení), produkuje krmiva pro hospodářská zvířata a suroviny pro průmyslovou výrobu (především pro potravinářský, textilní a chemický průmysl)
rozděluje se na dvě základní odvětví: výrobu rostlinnou a živočišnou
geografie zemědělství: studuje zákonitosti a zvláštnosti rozmístění zemědělské výroby
počátky zemědělství spadají do mladší doby kamenné (neolitu – mezi 9. a 8. tis. př. Kr.) a daly vzniknout velkým světovým civilizacím na Blízkém východě, v Indii, v Číně aj. (v českých zemích se neolitický způsob života začal šířit cca v 6. tis. př. Kr.)
po většinu lidské existence tvořilo zemědělství základ hospodářské činnosti člověka (teprve průmyslová revoluce přinesla změnu a odliv pracovních sil nejprve do průmyslu, později do sektoru služeb)
hlavním výrobním prostředkem je pro zemědělce půda
zemědělská půda (veškerá plocha využívaná pro zemědělskou produkci – zabírá asi 1/3 souše) se dělí na ornou půdu (pravidelně obdělávané plochy – pole – osazované jednoletými plodinami) a na ostatní zemědělskou půdu (louky a pastviny + plochy s víceletými plodinami: sady, vinice, chmelnice, plantáže)
nejúrodnější půdy jsou černozemě, které se vyskytují ve stepních oblastech
Rozmístění zemědělské výroby
v zemědělství mají určující vliv přírodní faktory (ze všech ekonomických sektorů je primární sektor nejvíce determinován přírodními podmínkami): podnebí (tj. intenzita slunečního záření, množství srážek, průměrné teploty, teplotní amplitudy, délka vegetačního období), georeliéf (ovlivňuje zemědělské využití půdy nadmořskou výškou, svažitostí terénu a expozicí svahu vůči Slunci; většina zemědělské produkce připadá na nížiny), půda a její úrodnost (závisí na druhu a typu půdy; na úrodnosti půdy se podílí také způsob obdělávání pozemků)
kromě přírodních podmínek spoluurčují charakter zemědělské výroby také socioekonomické faktory: vyspělost dané oblasti (např. doprava a stav komunikací), lidský potenciál (pracovní síly), vlastnictví půdy, cílová skupina (naturální výroba × tržní výroba – poptávka na trhu do značné míry určuje, co, kde a v jaké míře se bude pěstovat či chovat), druh zemědělských produktů apod.
rozvoj trhu se zemědělskými produkty je podmíněn růstem měst a zvyšováním nároků průmyslové výroby (čím více je měst a čím jsou města větší, tím více stoupá na trhu poptávka po zemědělských produktech)
v zázemí měst a v urbanizovaných oblastech se zemědělství zaměřuje na produkty, které podléhají rychle zkáze a které jsou náročné na dopravu (zelenina, květiny, mléko, vejce apod.): rozvíjí se příměstské zemědělství (zejména zahradnictví), které je příkladem intenzivního způsobu hospodaření (vyznačuje se velkou potřebou lidské práce a vyžaduje značné vstupní investice; snaží se o co největší zisk na malé ploše; pěstují se většinou plodiny, které nemají dlouhou trvanlivost) uplatňujícího se na malých plochách v hustě osídlených oblastech
naproti tomu v řídce osídlených oblastech, kde zemědělci mohou využívat k pěstování plodin (např. pšenice) i chovu dobytka (např. skotu) rozsáhlých ploch při minimálních vkladech práce (např. prérijní oblasti v Kanadě a USA), je aplikován extenzivní způsob hospodaření (pěstují se převážně plodiny, které mají delší trvanlivost)
vlivem rostoucí a územně soustřeďované spotřeby se stále více oddělují spotřebitelské oblasti od dodavatelských
doprava umožňuje rozvoj tržní produkce zemědělských komodit, oddělení produkčních a spotřebitelských oblastí; na jedné straně dovoluje výrobní koncentraci (územní specializaci na určitou plodinu), na druhé straně umožňuje prostorový rozptyl (rozvoz zemědělských produktů); použití chladírenské techniky v námořní dopravě podnítilo rozvoj dobytkářství v Jižní Americe nebo pěstování banánů ve Střední Americe
pracovní síly měly značný význam při rozmístění zemědělské výroby v minulosti; dodnes tomu tak je v oblastech (rozvojových zemích), kde dominuje naturální (soběstačná, též samozásobitelská) výroba; v zemědělství vyspělých států se snižují nároky na živou práci (nedostatek pracovních sil, zejména kvalifikovaných, je pro tyto země podnětem pro další modernizaci zemědělské výroby)
nízký podíl zemědělství na zaměstnanosti ve vyspělých zemích byl umožněn změnami v agrární produkci: díky vědeckému a technologickému pokroku se v 2. pol. 20. stol. podařilo navzdory rychle rostoucí populaci zvýšit zemědělskou produkci efektivnějším hospodařením (mechanizace, zavádění nových odrůd plodin s vyššími výnosy a větší odolností vůči škůdcům či přírodním podmínkám, chemizace – umělá hnojiva atd.)