Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět První pomoc a medicína katastrof (UO / SP011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SP011 - První pomoc a medicína katastrof, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Poraněná končetin Neznámý 01.11.2020 16:52 0
První pomoc při poranění hrudníku a břicha Neznámý 01.11.2020 16:50 0

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 Význam a zajištění první pomoci, stanovení priorit.1 Medicína katastrof, záchranný integrovaný záchranný systém, týmová spolupráce.1 Předlékařská první pomoc-poranění bodná, střelná bodná, sečná.1 Poranění zvířaty, uštknutí hadem. Základy obvazové techniky.1 Krvácení-vnitřní, vnější, arteriální, venózní, smíšené, šokové stavy.1 PP při dušení, utonutí.1 Poškození teplem, chladem, elektrickým proudem, chemickými látkami.1 Křečové stavy, fraktury.1 Závažná poranění - hlavy a centrálního nervového systému, páteře a míchy, krku, hrudníku, břicha, velkých kostí a kloubů a tlaková poranění.1 Závažné akutní stavy u dětí - akutní dechová nedostatečnost, febrilní křeče.2 Základy neodkladná resuscitace.1 Monitorování zdravotního stavu postiženého.1 Polohování a transport postižených.1 Překotný porod, první pomoc při mimořádných událostech, základy obvazové techniky.

Literatura

NOVOTNÝ, Z. Problematika týraných dětí. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. ČÍŽKOVÁ, Š. Somatologie - Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimální úspěšnost 80%Po splnění stanovených kritérií k zápočtu - následuje:Praktická a ústní zkouška

Garant

PhDr. Jana HALUZÍKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela SKOŘUPOVÁ