Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura a film (KCL / LVF-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / LVF-B - Literatura a film, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Babička 1940 Neznámý 01.07.2020 09:33 0
Literatura ve filmu Neznámý 01.07.2020 09:33 1
Obchod na korze Neznámý 01.07.2020 09:33 0
Obchod na korze Neznámý 01.07.2020 09:33 0

Další informace

Obsah

Seminář se zabývá rozmanitými aspekty české literatury posledního půlstoletí, jejími tematickými i formálními proměnami a vzájemným ovlivňováním literatury a filmu. Od konce 50. let se také čeští režiséři pokoušejí promlouvat filmem o stejně široké škále problémů, jaké dosud byla schopna předkládat pouze literatura. Umožňuje jim to vyspělá filmová řeč, která se po II. světové válce postupně etablovala díky půlstoletí vývoje filmového vyjadřování a rovněž v důsledku výrazných technických inovací. Ve filmovém díle se stále více prosazuje subjektivita pohledu, prostoru pro přemýšlení je dávána přednost před snahou působit především na divákovy emoce. Skutečnost se stává pouze materiálem, jehož filmař využívá při vytváření své osobité a interpretačně orientované vize světa, v němž žijeme. Moderní adaptátorské postupy mohou vyvolávat četná nedorozumění, zvláště očekává-li divák od filmu věrnost předloze nebo není-li schopen odhalit v ní rozmanité myšlenkové potenciality, jež mohou vést ke značným obsahovým posunům v její filmové podobě. Seminář přibližuje narativní principy filmu 2. poloviny 20. století a předvádí šíři možností, které se otevírají při převodu literárního díla do filmového tvaru.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Seminář se zabývá rozmanitými aspekty české literatury posledního půlstoletí, jejími tematickými i formálními proměnami a vzájemným ovlivňováním literatury a filmu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

účast na výuce, seminární práceDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.