Přednášky Skokan
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
o zrniny (loupaná rýže), maniok, jam, batát (nedostatek bílkovin)
o v rozvojových zemích dominuje většinou jedna plodina – problém
-
zelená revoluce v rozvojovém světě proběhla v 50. – 60. letech (v druhé polovině 20. století)
o na jedné straně určitý rozvoj závlah
o na druhé chemizace
o na třetí zavádění nových plodin – mexická pšenice, filipínská rýže
mexická pšenice – v indických podmínkách nesmírně velký přínos
-
rozdíl zrniny (+luštěniny) a obiloviny (bez luštěnin) – zrniny důležité
-
rozhodující část obživy lidstva - ZRNINY
o 3 zrniny – kukuřice, pšenice, rýže (700 mil. tun) – základ světové výživy
-
dá se tvrdit, že tradiční africké zemědělství má maximální produktivitu na jednotku vykonané
práce – Afričané relativně málo pracují a navíc plochy nemají období vegetačního klidu
(potraviny se nedají efektivně skladovat)
o důležité je proso
-
v současné době v rozvojových zemích Afriky, Asie situace nic moc – koncem minulého století
muselo 70 zemí dovážet základní potraviny
o většinou se to řeší potravinou pomocí
-
existují dvě cesty řešení potravinového problému
o extensivní – předpokládá rozšiřování orné půdy, ryboloveckých prostorů apod.
(problém je v tom, že kvalitní orné půdy jsou dávno využité a ostatní by stály moc
peněz, relativně největší rezervy půdy jsou v Latinské Americe)
o intensivní - rozšiřování průmyslových hnojiv, podstatné rozšiřován závlah,
mechanizace apod.
-
na světě je 1 mld. ha půd vhodných k závlahám – v současnosti využita jenom 1/3 –
zavlažované půdy mají daleko větší výnosy, než nezavlažované
o hlavní region zavlažování – Asie – nejlidnatější země – Indie, Čína