Přednášky Skokan
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
-
3 základní druhy hladu
o hlad absolutní – nedostatek potravy, který vede k bezprostřednímu umírání
o hlad relativní (chronický) – podvýživa – týká se daleko většího počtu obyvatel, vede
k degeneraci
je nejhorším typem hladu
o hlad specifický – neplnohodnotná výživa, člověku se nedostává některých důležitých
potravin – deficit živočišných proteinů a bílkovin
o počtu lidí trpících tímto hladem se neví prakticky nic
-
prvobytní lidé – rostlinná potrava + ptačí vejce, malí tvorové – nejedli moc maso
-
kvalita výživy dána energetickou hodnotou a komplexností (bílkoviny, tuky, vitamíny…)
-
podle odhadu by měla denní dávka obsahovat 10500 KJ (záleží na fyzické zátěži, na přírodních
podmínkách, na stavu lidí)
-
ne všechny komponenty se dají nahradit – například bílkoviny živočišné – hlavní potravinový
deficit současného světa (Subsaharská Afrika), nebo vitamíny
-
v současné době ve světě existuje pás hladu a podvýživy
o Subsaharská Afrika, jednotlivé části J a JV Asie, v jisté míře i Latinská Amerika
-
dva výrazné póly hlady
o černá Afrika – hlubší hlad
o monzunová J a JV Asie – větší počet hladovějících (několik set milionů)
Bangladéš, Pákistán, Indie (nejvíce trpí ženy a děti)
-
výživová situace Afriky je vyloženě kritická – až 90% lidí pod hranicí bídy a přitom 2/3 lidí
působí v zemědělství
-
nejproblémovější oblastí v posledních letech byl Sahel (jižní okraj Sahary) – Mauritánie,
Senegal, Súdán, Etiopie, Somálsko…
o dost se proti tomu udělalo – není to tak hrozné jako v 80. a 90. letech minulého
století
-
jde i o nevhodnou strukturu potravin, nejen o jejich nedostatek