Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Monosacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (17.09 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Reaktivita:

  • Nereagují se Schiffovým činidlem (kvůli nepřítomnosti aldehydové či ketonové skupiny ve vodném roztoku, kde převládá cyklická forma sacharidu)

  • Reagují s Fehlingovým a Tollensovým činidlem (díky poloacetalovému hydroxylu = nejreaktivnější místo) = důkaz redukčních vlastností

  • Oxidace

    • Vznik cukerných kyselin (aldonové, alduronové)

    • Oxidace aldehydové skupiny aldóz na karboxylovou kyselinu

    • Např. oxidací glukózy vzniká kyselina glukonová

    • Ketózy se oxidují méně, protože nejprve musí dojít k tautomerii?

  • Redukce

    • Vznik cukerných alkoholů/alditolů

    • Redukce aldehydonové skupiny na hydroxylovou

    • Koncovka -itol

    • Např. redukcí glukózy vzniká glucitol

      • Jiný název: sorbitol

      • V ovoci (třešně, hrušky)

      • Náhradní sladidlo pro diabetiky (E420)

  • Esterifikace

    • Reakce -OH skupin s kyselinami (zejm. H3PO4)

    • Významné meziprodukty metabolických drah (např. glyceraldehyd-3-fosfát v glykolýze)

  • Vznik glykosidů

    • Etery vzniklé reakcí s alkoholem na poloacetalový hydroxyl

    • Vodík je nahrazen R- skupinou

    • Aglykon – necukerná složka glykosidu spojená se sacharidem glykosidovou vazbou

    • Název: aglykon-sacharid-osid

    • Např. methyl-α-D-glukopyranosid

Zástupci:

Glyceraldehyd

  • Nejjednodušší sacharid, aldóza, trióza

  • Důležitý v metabolismu – účastní se glykolýzy, Calvinova cyklu

Glukóza (hroznový cukr, dextróza)

  • Zákl. produkt fotosyntézy

  • Výroba hydrolýzou škrobu

  • Alkoholové kvašení pomocí kvasinek (fermentace) – vzniká ethanol

  • Mléčné kvašení – vzniká kys. mléčná

  • V ovoci, medu

  • Součást škrobu, glykogenu

  • V krvi (regulována inzulinem)

  • výroba glycerolu, acetonu, kys. citronové, umělých výživ

Fruktóza (ovocný cukr)

  • ketóza

  • nejsladší sacharid

  • v ovoci, medu

  • výroba glukózo-fruktózového sirupu

  • stáčí rovinu polarizovaného světla doleva (dřívější název levulosa)

  • problematická ve větším množství – snadno vytváří glykogen a podporuje obezitu

Galaktóza

  • složka laktózy

Ribóza

  • součást koenzymů (NAD+), vitaminů (B2, B12), makroergických sloučenin (ATP)

Deoxyribóza

  • zákl. strukturní jednotka nukleonových kyselin

Témata, do kterých materiál patří