Monosacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Reaktivita:
Nereagují se Schiffovým činidlem (kvůli nepřítomnosti aldehydové či ketonové skupiny ve vodném roztoku, kde převládá cyklická forma sacharidu)
Reagují s Fehlingovým a Tollensovým činidlem (díky poloacetalovému hydroxylu = nejreaktivnější místo) = důkaz redukčních vlastností
Oxidace
Vznik cukerných kyselin (aldonové, alduronové)
Oxidace aldehydové skupiny aldóz na karboxylovou kyselinu
Např. oxidací glukózy vzniká kyselina glukonová
Ketózy se oxidují méně, protože nejprve musí dojít k tautomerii?
Redukce
Vznik cukerných alkoholů/alditolů
Redukce aldehydonové skupiny na hydroxylovou
Koncovka -itol
Např. redukcí glukózy vzniká glucitol
Jiný název: sorbitol
V ovoci (třešně, hrušky)
Náhradní sladidlo pro diabetiky (E420)
Esterifikace
Reakce -OH skupin s kyselinami (zejm. H3PO4)
Významné meziprodukty metabolických drah (např. glyceraldehyd-3-fosfát v glykolýze)
Vznik glykosidů
Etery vzniklé reakcí s alkoholem na poloacetalový hydroxyl
Vodík je nahrazen R- skupinou
Aglykon – necukerná složka glykosidu spojená se sacharidem glykosidovou vazbou
Název: aglykon-sacharid-osid
Např. methyl-α-D-glukopyranosid
Zástupci:
Glyceraldehyd
Nejjednodušší sacharid, aldóza, trióza
Důležitý v metabolismu – účastní se glykolýzy, Calvinova cyklu
Glukóza (hroznový cukr, dextróza)
Zákl. produkt fotosyntézy
Výroba hydrolýzou škrobu
Alkoholové kvašení pomocí kvasinek (fermentace) – vzniká ethanol
Mléčné kvašení – vzniká kys. mléčná
V ovoci, medu
Součást škrobu, glykogenu
V krvi (regulována inzulinem)
výroba glycerolu, acetonu, kys. citronové, umělých výživ
Fruktóza (ovocný cukr)
ketóza
nejsladší sacharid
v ovoci, medu
výroba glukózo-fruktózového sirupu
stáčí rovinu polarizovaného světla doleva (dřívější název levulosa)
problematická ve větším množství – snadno vytváří glykogen a podporuje obezitu
Galaktóza
složka laktózy
Ribóza
součást koenzymů (NAD+), vitaminů (B2, B12), makroergických sloučenin (ATP)
Deoxyribóza
zákl. strukturní jednotka nukleonových kyselin