Oligosacharidy, polysacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Oligosacharidy
podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme disacharidy, trisacharidy atd.
Disacharidy
redukující – mají volnou poloacetalovou skupinu, mohou reagovat s činidly (maltóza, laktóza)
neredukující – nemají volnou poloacetalovou skupinu, přes obě byly navázány (sacharóza)
názvosloví: pokud je monosacharid navázán přes poloacetalový hydroxyl – koncovka -osyl (uprostřed), -osid (na konci názvu)
Zástupci:
Sacharóza (řepný/třtinový cukr)
glykosidická vazba tvořena oběma poloacetalovými hydroxyly neredukující sacharid
složen z α-D-glukopyranosy a β-D-fruktofuranosy
spojení α, β (1,2)
zdroje: cukrová řepa a třtina
zahřátím vzniká karamel
sladidlo
pravotočivá
hydrolýzou vzniká směs pravotočivé glukózy a silně levotočivé fruktózy (výsledná směs je levotočivá) = inverze sacharózy – produktem je invertní/tekutý cukr
potravinové sladidlo, náhražka medu
Laktóza (mléčný cukr)
redukující
složen z α-D-glukopyranosy a β-D-galaktopyranosy
spojení β (1,4)
v mléce savců
získává se ze syrovátky
nejméně sladký sacharid
laktózová intolerance – chybí enzym laktáza
Maltóza (sladový cukr)
redukující
složena ze dvou α-D-glukopyranos
spojení α (1,4)
získává se hydrolýzou škrobu
výroba piva
Polysacharidy
Vlastnosti:
neredukující– jsou spojeny přes poloacetalový hydroxyl
nejsou sladké
jsou amorfní
kyselou či enzymatickou hydrolýzou z nich vznikají oligo a monosacharidy
vznikají polykondenzací
Dělení:
stavební – nerozpustné ve vodě
zásobní – ve vodě bobtnají a z části přecházejí do roztoku
homopolysacharidy – ze stejného monosacharidu
heteropolysacharidy
Zásobní polysacharidy
Škrob
α-D-glukopyranosy
spojení α (1,4) a α (1,6)
hl. zás. materiál rostlin, konečný produkt fotosyntézy
uložen ve škrobových zrnech
výroba z brambor, kukuřice, pšenice
skládá se ze 2 částí
amylosa – nevětvená část molekuly (cca 20 %)
glykosidová vazba α (1,4)
lineární, řetězec tvoří šroubovici
rozpustná v teplé vodě
barví se jodem modře – I2 pronikají do vnitřní dutiny šroubovice, mění se jejich schopnost absorbovat světelné záření → modrofialové zbarvení
amylopektin – větvená část (cca 80 %)
glykosidová vazba α (1,4) a α (1,6)
větvení nastává na každé 24-30 glu jednotce
nerozpustný ve vodě, bobtná
jodem se zbarvuje červenohnědě až fialově
jeho hydrolýzou vznikají dextriny (technická lepidla), dalším štěpením vzniká maltóza a isomaltóza