Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Oligosacharidy, polysacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (17.71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Oligosacharidy

podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme disacharidy, trisacharidy atd.

Disacharidy

  • redukující – mají volnou poloacetalovou skupinu, mohou reagovat s činidly (maltóza, laktóza)

  • neredukující – nemají volnou poloacetalovou skupinu, přes obě byly navázány (sacharóza)

názvosloví: pokud je monosacharid navázán přes poloacetalový hydroxyl – koncovka -osyl (uprostřed), -osid (na konci názvu)

Zástupci:

Sacharóza (řepný/třtinový cukr)

  • glykosidická vazba tvořena oběma poloacetalovými hydroxyly neredukující sacharid

  • složen z α-D-glukopyranosy a β-D-fruktofuranosy

  • spojení α, β (1,2)

  • zdroje: cukrová řepa a třtina

  • zahřátím vzniká karamel

  • sladidlo

  • pravotočivá

  • hydrolýzou vzniká směs pravotočivé glukózy a silně levotočivé fruktózy (výsledná směs je levotočivá) = inverze sacharózy – produktem je invertní/tekutý cukr

    • potravinové sladidlo, náhražka medu

Laktóza (mléčný cukr)

  • redukující

  • složen z α-D-glukopyranosy a β-D-galaktopyranosy

  • spojení β (1,4)

  • v mléce savců

  • získává se ze syrovátky

  • nejméně sladký sacharid

  • laktózová intolerance – chybí enzym laktáza

Maltóza (sladový cukr)

  • redukující

  • složena ze dvou α-D-glukopyranos

  • spojení α (1,4)

  • získává se hydrolýzou škrobu

  • výroba piva

Polysacharidy

Vlastnosti:

  • neredukující– jsou spojeny přes poloacetalový hydroxyl

  • nejsou sladké

  • jsou amorfní

  • kyselou či enzymatickou hydrolýzou z nich vznikají oligo a monosacharidy

  • vznikají polykondenzací

Dělení:

  • stavební – nerozpustné ve vodě

  • zásobní – ve vodě bobtnají a z části přecházejí do roztoku

  • homopolysacharidy – ze stejného monosacharidu

  • heteropolysacharidy

Zásobní polysacharidy

Škrob

  • α-D-glukopyranosy

  • spojení α (1,4) a α (1,6)

  • hl. zás. materiál rostlin, konečný produkt fotosyntézy

  • uložen ve škrobových zrnech

  • výroba z brambor, kukuřice, pšenice

  • skládá se ze 2 částí

    • amylosa – nevětvená část molekuly (cca 20 %)

      • glykosidová vazba α (1,4)

      • lineární, řetězec tvoří šroubovici

      • rozpustná v teplé vodě

      • barví se jodem modře – I2 pronikají do vnitřní dutiny šroubovice, mění se jejich schopnost absorbovat světelné záření → modrofialové zbarvení

    • amylopektin – větvená část (cca 80 %)

      • glykosidová vazba α (1,4) a α (1,6)

      • větvení nastává na každé 24-30 glu jednotce

      • nerozpustný ve vodě, bobtná

      • jodem se zbarvuje červenohnědě až fialově

  • jeho hydrolýzou vznikají dextriny (technická lepidla), dalším štěpením vzniká maltóza a isomaltóza

Témata, do kterých materiál patří