M01 - Technologie betonu a stavební keramika
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
pro říční kamenivo prvotřídní kvality
a=0,50
pro drcené kamenivo nebo říční kamenivo průměrné kvality
a=0,40
pro kamenivo s velkým obsahem jemného drobného kameniva
nebo méně hodnotné po stránce petrografické nebo technologické
2. Nutné množství celkové vody se vypočte z rovnice
c
k
V
V
V
+
=
Kde V je
celkové množství vody na 1m3 hotového betonu
Vk
množství vody nutné pro ovlhčení kameniva a dosažení určité zpraco-
vatelnosti
Vc
množství vody nutné pro hydrataci betonu
∑
⋅
⋅
=
3
2
1 d
d
n
p
v
k
kde p je množství kameniva v rozmezí velikosti sít d1 – d2 vyjádřené v kg
d1, d2 velikost ok sít v mm
n
koeficient závislý na tvaru zrn a způsobu zpracování betonové směsi
Pro jemné říční kamenivo do velikosti zrn 0,25 mm se udává potřebné množ-
ství vody 23 litrů na 100 kg
Pro kamennou moučku do velikosti zrn 0,25 mm je potřebné množství vody 35
litrů na 100 kg
Technologie betonu a stavební keramika
- 20 (64) -
C
V
c
23
,
0
=
kde C je množství cementu v kg.
Množství kameniva se vypočte z podmínky
1
=
+
+
k
v
c
K
V
C
ρ
ρ
ρ
Množství kameniva v jednotlivých použitých frakcí se stanoví podle
vhodně zvolené křivky zrnitosti .
Zkontrolujeme obsah jemných částic do 0,25 mm (cement, příměsi a zrna ka-
meniva do 0,25 mm), který pro maximální zrno kameniva Dmax = 16 mm je
doporučován nejvýše do 530 kg.m-3.
2.3
Konzistence čerstvého betonu
Čerstvý beton je polydisperzní kompozitní látka, která je tvořena dispergova-
nou fází (kamenivem) a disperzní fází (cementovým tmelem). Celý systém má
omezenou soudržnost, neboť vazby mezi zrny jsou velmi slabé. Vlastnosti sys-
tému závisí na vlastnostech fází, objemovém zastoupení těchto fází, mezerovi-
tosti dispergované fáze, na interakcích mezi dispergovanou a disperzní fází a
na působení vnějších sil. Celý systém závisí na vnějších podmínkách prostředí,
teplotě a času. Aplikace fyzikálních zákonů na reologické chování čerstvého
betonu je značně obtížná, vzhledem ke stochastickým závislostem vlastností a
jednotlivých fází navzájem. Nejdůležitější reologickou veličinu čerstvého be-
tonu nazýváme zpracovatelnost nebo konzistence. Tato veličina nám charakte-
rizuje stav čerstvého betonu po zamíchání všech jeho složek a před jeho ulože-
ním a zhutněním. Stručně řečeno je tímto způsobem popsán obsah vody resp.
cementového tmele a pohyblivost betonu. Dříve se používalo slovní komento-
vání charakteru zpracovatelnosti betonu výrazy suchý, zavlhlý, měkký, litý
beton atd. Konzistence vyjadřuje odpor proti přetváření, je to zvláštní techno-
logická vlastnost, která definována použitou zkušební metodou. Měření konzis-
tence čerstvého betonu lze provádět čtyřmi metodami podle ČSN EN 206-1.
Zkušební postupy jejich provádění, zkušební zařízení a hodnoty pro zařazení
do příslušných stupňů jsou popsány v ČSN EN 12350 – 2 až 5 (viz. tab. 2.4).
Čísla u jednotlivých symbolů