M02 - Zdravotní inženýrství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
2.3.3.7 Odželezování a odmanganování
Železo a mangan se vyskytují v podzemních vodách, vzhledem k nízkým
koncentracím kyslíku, především ve formě hydratovaných kationtů Fe
2+ a Mn
2+. Tyto prvky je nutné z pitné vody odstraňovat, protože způsobují nežádoucí
nárůsty v potrubí, zároveň mají negativní vliv na chuť a vůni vody. Železo se
v podzemních vodách vyskytuje v koncentracích obvykle do 7 mg.l
-1.
Principem odstraňování železa a manganu z podzemních vod je jejich
převedení z rozpustné formy na nerozpustnou. Železo do formy Fe (OH)3 a
mangan do formy MnO(OH)2 nebo MnO2.
Technické způsoby odželezování a odmanganování jsou:
• metody oxidační (vzdušným kyslíkem rozpuštěným ve vodě, chlorem,
manganistanem draselným nebo ozónem),
• alkalizace hydroxidem vápenatým,
- 28 (28) -
• kontaktní odželezování a odmanganování na písku preparovaném vyššími
oxidy manganu,
• odstranění železa a manganu z organických komplexů čiřením,
• odželezování a odmanganování v horninovém prostředí.
2.3.4 Kalové hospodářství
Kalové hospodářství úpraven vody zahrnuje problematiku zahušťování,
odvodnění a likvidace kalů, které jsou odváděny ze separačních stupňů úpravy.
Hrubé nečistoty separované na česlích jsou hrubozrnné a mají malý obsah
vody. Kaly ze zahušťovacích prostorů usazovacích nádrží a čiřičů mají
vločkovitý charakter a tvoří 70 až 90 % veškerých kalů z úpravy vody. Kaly
z praní filtrů obsahují velké množství vody (více než 99 %), a jejich struktura
je vločkovitá. Produkované množství kalů z úpravny vod je závislé na kvalitě
surové vody, zvolené technologii úpravy a dávkování chemikálií. Poněvadž
obsah vod ve vodárenských kalech se pohybuje v rozmezí 94 až 99 %, má
značný význam proces zahušťování kalů. Účelem tohoto procesu je snížení
obsahu vody ve vločkách a dosažení co největší možné koncentrace
suspendovaných látek tak, aby odvodněný kal měl plastickou nebo tuhou
konzistenci.