M02 - Zdravotní inženýrství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Obr. 2.14. Schéma čiřiče
1- přítok vody
2 - míchadla a vločkovací prostor
Vodní zdroje – jímání vody
- 25 (25) -
3 - štěrbina
4 - čiřící (separační) prostor
5 - přelivná hrana
6 - zahušťovací prostor
7 - sběrné žlaby
Obr. 2.14.
2.3.3.4
Filtrace
Filtrace je technologický proces při kterém dochází k separaci suspenzí
obsažených v kapalině průtokem přes pórovitou vrstvu. Následuje buď jako
druhý stupeň (za sedimentací nebo čiřením), anebo při jednostupňové separaci
za rychlým nebo pomalým mícháním. V obou případech se zde zachycují
přepadající vločky. Účinek filtrace ovlivňuje charakter a množství
suspendovaných látek ve filtrované vodě, zrnitost a výška filtrační náplně,
filtrační rychlost, filtrační odpor písku k průtoku filtrované vody, teplota vody
a viskozita.
Filtrační cyklus se skládá z filtrační a prací fáze. Filtrační fáze je pracovní fáze,
kdy se průtokem vody ve filtrační náplni zachycují suspenze. V prací fázi se
filtrační lože regeneruje a zachycené suspenze se odvádějí do odpadu.
O tom, kdy je třeba filtr proprat, je možné rozhodnout ze dvou kriterií:
• tlaková ztráta – snižuje mezerovitost filtrační náplně v důsledku zanášení
suspenzí přítomných ve vodě,
• průnik suspenzí do filtrátu je hodnocen podle požadavků jakosti
přefiltrované vody.
Filtry rozdělujeme:
• pomalé filtry,
• otevřené rychlofiltry,
• tlakové filtry,
• náplavné filtry.
• Pomalá biologická filtrace