M02 - Zdravotní inženýrství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
2.3.1 Výběr zdroje vody a kategorizace surových vod;
Výběr zdroje pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou se řídí ČSN 75 7214
Surová voda pro úpravu na pitnou vodu. V této normě jsou z hlediska
upravitelnosti zařazeny vody do čtyř kategorií:
Vodní zdroje – jímání vody
- 21 (21) -
2.3.1.1
Kategorie A
Surová voda vyžadující pouze dezinfekci popř. pískovou filtraci a chemické či
mechanické odkyselení či odstranění plynných složek provzdušňováním.
2.3.1.2
Kategorie B
Surová voda vyžadující jednoduchou úpravu, např. koagulační filtraci nebo
jednostupňové odželezování či odmanganování nebo odželezování či
odmanganování v horninovém prostředí, nebo umělou infiltraci a dezinfekci.
2.3.1.3
Kategorie C
Surová voda vyžadující dvou či vícestupňovou úpravu čiřením, sorpcí, oxidací,
odželezováním a odmanganování s dekarbonizací popř. kombinací fyzikálně –
chemických, mikrobiologických a biologických procesů úpravy vody.
2.3.1.4
Kategorie D
Surová voda nevhodná k úpravě pro zásobování, použitelná pouze výjimečně
v odůvodněných případech. Zpravidla ani při aplikaci složité technologie
úpravy vody neposkytne upravená voda záruku jakosti odpovídající vyhlášce.
2.3.2 Základní procesy úpravy vody:
Voda se upravuje způsoby mechanickými, chemickými, fyzikálně-chemickými
a biologickými. Volba způsobů a jejich kombinace se řídí druhem surové vody
(povrchová, podzemní) a požadavky na kvalitu upravené vody (pitná, užitková,
provozní). Před vlastní úpravou surové vody se v řadě případů prování tzv.
preoxidace - proces, vyvolaný přídavkem oxidačního činidla k surové vodě
před její další úpravou. Provádí se fyzikálně-chemicky nebo chemicky.