M02 - Zdravotní inženýrství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
2.5.7 Kalové hospodářství
Produktem čištění odpadní vody je čistírenský kal, tedy disperzní systém,
obsahující vedle rozpuštěných a koloidních látek zpravidla převažující podíl
látek suspendovaných. V mechanické části ČOV - v usazovacích nádržích -
vzniká sedimentací látek odpadní vody primární kal. Produktem biologického
čištění odpadní vody je přebytečný biologický kal. Tento je zpracován buď
samostatně, nebo je čerpán před usazovací nádrže a sedimentuje spolu
s usaditelnými látkami přiváděnými v odpadní vodě jako směsný surový kal.
2.5.7.1
Stabilizace kalu
Surový kal obsahuje velké množství bakterií, mj. i patogenních, viry, často
i patogenní červy a jejich vajíčka a je tedy materiálem hygienicky vysoce
závadným. Požaduje se, aby byl čistírenský kal před odvedením mimo ČOV
stabilizován. Stabilizací kalu se rozumí takové jeho aerobní či anaerobní
zpracování, které zajišťuje jeho hygienickou nezávadnost z ekologického
hlediska, princip stabilizace spočívá v poklesu přítomnosti výše zmíněných
patogenních a ostatních živých organismů a ke snížení rozložitelného
organického podílu.
Stabilizace kalu se provádí:
• chemicky přídavkem Ca(OH)
2 k pH 11 až 12,
• termicky (pasterizací, sušením atd.),
• biologicky aerobním nebo anaerobním způsobem.
Dobře stabilizovaný kal (vyhnilý) je nepáchnoucí, dobře odsaditelný a
z hygienického hlediska nezávadný.