M05 - Provádění omítek
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Existují ještě různé typy omítek používané při sanaci vlhkého zdiva, jako jsou
omítky pro snížení obsahu solí (ty se po určité době nahrazují), nebo štukové
omítky, u kterých je požadavek na nízký difuzní odpor.
U vlastních sanačních omítek WTA je rozhodující jejich dlouhodobá odolnost
proti solím obsaženým ve vodě. Vzhledem k hydrofobizaci těchto omítek je
roztok solí proniknutých ze zdiva jednou z hlavních příčin destrukce omítek.
Po odpaření vody dochází ke krystalizaci solí, které zvětšují svůj objem a
zaplňují póry nebo vstupují do materiálů plniva. Pro ilustraci uvádíme některé
typy běžně přítomných solí ve zdivu (sírany, chloridy, nitráty).
Chemické degradační děje a procesy jsou charakteristické změnou pórového
systému v důsledku chemických reakcí rozpuštěných solí se složkami pojiva.
Vznikají méně stabilní složky, které mají vliv na dilatometrické vlastnosti,
pórovitost, hydroskopicitu, nasákavost, pevnost, elektrickou vodivost a
potenciál a také na modul pružnosti. Rozpuštění solí a jejich migrace a po
odpaření následná krystalizace způsobuje trhání materiálů, protože
krystalizační tlaky při zvětšování objemu (např. při přeměně síranů na hydráty)
se pohybují v rozmezí od 25 do 110 MPa.
Při výskytu výkvětů pod omítkou je třeba takovou omítku beze zbytku
odstranit (a to i ze spár) alespoň do hloubky 20 mm a použít neutralizačních
roztoků - např. fluáty. Degradační procesy lze rozdělit na chemické a fyzikální.
K chemickým patří různé typy chemických reakcí od acidobazických po
komplexotvorné. Fyzikální procesy narušují strukturu látek hydratačními tlaky
při zvětšování objemu, protože růst krystalů je omezen malým prostorem.
Odpařováním dochází k dehydrataci krystalů a jejich rozpadu, avšak při
zvýšené vlhkosti opět rekrystalizují. Tímto opakovaným procesem spolu s
vymýváním pojiva dochází k porušení struktury. Ve vlhkém prostředí je živná
půda pro růst mikroorganismů, které degradační účinek ještě zvyšují.