Výživa zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Výživa zvířat v zájmových chovech
Volek
Zkouška: test (přes Moodle v PC učebně – test bude tvořen z pomocných otázek, které jsou na konci každé přednášky – prezentace). Zaškrtávací a, b, c, d. Pokud nemůžu najít odpověď na otázku v prezentaci, můžu mu klidně napsat na e-mail a zeptat se.
Vše v prezentacích
OTÁZKY KE ZKOUŠCE
Vysvětlete pojem bezdusíkaté látky výtažkové? Jsou to látky, které jsou pro zvíře zásobou energie, jsou v rostlinách, semenech a neobsahují dusík. Cukry, škrob, organické kyseliny. Zvířata je dokážou strávit v tenkém střevě (bez pomoci specializovaných enzymů).
Které ze sacharidů lze považovat za nejdůležitější pro výživu zvířat? Škrob, cukry a celulózu.
Čím se liší monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy? Počtem cukerných jednotek. (1, 2-10, 10 a více).
Jaké jsou triviální názvy pro glukózu, fruktózu a maltózu? Krevní cukr/hroznový cukr, ovocný cukr, sladový cukr.
Z jakých cukerných jednotek je složena maltóza? 2 glukózy.
Z jakých cukerných jednotek je složena sacharóza? Glukóza + fruktóza.
Z jakých cukerných jednotek je složena laktóza? Glukóza + galaktóza.
Kde lze hledat melezitózu? V medu.
Kde lze nalézt oligosacharidy rafinósové řady? V sóje, hrachu.
Který druh škrobu se štěpí pomaleji než škrob pšeničný a proč? Škrob z brambor a kukuřice. Protože má vyšší obsah amylózy než pšenice.
Vysvětlete pojem rezistentní škrob. Nestravitelný. Frakce škrobu odolávající trávení v tenkém střevu. Pokračuje tedy dál a je tráven v tlustém střevu. Tato frakce je zdraví prospěšná.
Který enzym hydrolyzuje škrob, maltózu, sacharózu a laktózu? Amyláza, maltáza, sacharáza a laktáza.
Které látky tvoří neutrálně detergentní vlákninu? Lignin, celulóza a hemicelulóza. (Nerozpustné složky vlákniny)
Které polysacharidy a oligosacharidy tvoří rozpustnou vlákninu? Rezistentní škroby, mannany a fruktany (inzulin).
Kterou složku vlákniny lze považovat za nestravitelnou či méně stravitelnou? Lignin a celulóza (hemicelulóza).
Kde se tráví vláknina a jaké jsou konečné produkty trávení vlákniny? V tlustém (slepém) střevu. Konečným produktem bakteriální fermentace jsou těkavé mastné kyseliny, oxid uhličitý a methan.
Co je zdrojem fosforu v krmivech rostlinného původu? Fosfor je vázán v solích kyseliny fytové.
Které prvky řadíme mezi stopové (mikroprvky)? Fe, Cu, Zn, I
Lze syntetizovat vitamin C z glukózy u všech savců? Ne, třeba u morčat, lidí a primátů nelze.
Který enzym chybí, jestliže není dokončen poslední krok syntézy vitaminu C? L-gulono-lakton oxidáza.
Jaké jsou funkce bílkovin v organismu? Stavební, genetická, energetická, transport, regulace.
Za jakých okolností je bílkovina zdrojem energie pro organismus? Při jejím nadbytku.
Co je to limitující aminokyselina? AMK, která musí být v krmivu v rovnováze, přesné míře, jinak ohrožuje účinky ostatních AMK.