Výživa zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Vysvětlete pojem „hrubý protein“ a „dusíkaté látky“ v krmivu. Je mezi těmito pojmy rozdíl? Hrubý protein = celkový obsah bílkovin rostlinného i živočišného původu v krmivu. Dusíkatá látka = látka obsahující dusík.
Jak stanovíme koncentraci hrubého proteinu v krmivu? Přes vzorec vynásobením obsahu N koeficientem 6,25. Podle Kjeldahla – mineralizace, destilace a titrace.
V jaké formě se vylučuje dusík u savců a v jaké u ptáků? Ve formě močoviny a kyseliny močové.
Které bílkoviny lze řadit mezi jednoduché a proč? Vlastní bílkoviny ALBUMINY, GLOBULINY, PROLAMINY, GLUTELINY, PROTAMINY. Podpůrné bílkoviny KERATINY ELASTINY KOLAGENY. Obsahují jen bílkovinnou složku – AMK (neobsh. i nebílkovinnou složku).
Kde lze nalézt ovalbumin, o jakou látku se jedná? Živočišná bílkovina v bílku.
Co je to gluten? Lepek, druh proteinu.
Kde lze nalézt protein zein? V kukuřici.
Kde lze nalézt protein oryzein? V rýži.
Uveďte hlavní zástupce protoplazmatických bílkovin obilného zrna? Albuminy a globuliny.
Uveďte hlavní zástupce zásobních bílkovin obilného zrna? Prolaminy, gluteliny (+ lepek).
Které bílkoviny jsou zastoupeny vyšším podílem v luskovinách než obilovinách? Vyšší podíl albuminů a globulinů než obiloviny = protein leguminóz bohatší na esenciální aminokyseliny = více stravitelné než obilí.
Jmenujte některé esenciální aminokyseliny? Taurin, Glycin, Lysin, Threonin, Methionin, Valin, Leucin, Isoleucin, Fenylalanin, Tryptofan, Histidin, Arginin.
Popište rozklad bílkovin v tlustém střevě? Rozklad pomocí bakterií – mikroorganismů na AMK, poté těkavé mastné kyseliny, amoniak, plyny, …
Popište původ bílkovin, které vstupují z tenkého střeva do tlustého střeva. Bílkoviny, které nedokáže strávit tenké střevo. Bílkoviny z odumřelých buněk, sliznice, …
Jaké jsou funkce tuků v organismu? Transport, zásobní, ochrana, termoregulace.
Co znamená pojem esenciální mastná kyselina? Mastná kyselina, kterou si organismus nedokáže vyrobit, musí mu být dodávána krmivem (dietou).
Kolik % volných mastných kyselin může obsahovat krmivo, aby nedošlo ke žluknutí. Do 10 %. (5 %)
Jak zajistit údržnost nenasycených mastných kyselin a volných mastných kyselin v krmivu? Přidáním antioxidantů.
Jaké zdroje esenciálních mastných kyselin (n-6 n–3) znáte? Rybí, slunečnicový a lněný olej.
Které lipidy jsou z hlediska výživy nejdůležitější? Triglyceridy.
Definujete pojem vlastní tuk. = tuk rozložený na glycerol a příslušné karboxylové kyseliny, které jsou využity jako zásobní látky.
Kolik atomů uhlíku mají mastné kyseliny o střední délce řetězce? Jmenujte dva zástupce těchto kyselin. 8–14. Kaprylová, kaprinová, laurová, myristová.
Kolik dvojných vazeb mají nasycené mastné kyseliny? 0
Jmenujte zástupce mononenasycených mastných kyselin. Kyselina olejová.
Kde lze nalézt lecitin? O jakou látku se jedná? Je to fosfolipid v buněčných membránách (hlavně žloutku).