Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výživa zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (53.95 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Vysvětlete pojem „hrubý protein“ a „dusíkaté látky“ v krmivu. Je mezi těmito pojmy rozdíl? Hrubý protein = celkový obsah bílkovin rostlinného i živočišného původu v krmivu. Dusíkatá látka = látka obsahující dusík.

Jak stanovíme koncentraci hrubého proteinu v krmivu? Přes vzorec vynásobením obsahu N koeficientem 6,25. Podle Kjeldahla – mineralizace, destilace a titrace.

V jaké formě se vylučuje dusík u savců a v jaké u ptáků? Ve formě močoviny a kyseliny močové.

Které bílkoviny lze řadit mezi jednoduché a proč? Vlastní bílkoviny ALBUMINY, GLOBULINY, PROLAMINY, GLUTELINY, PROTAMINY. Podpůrné bílkoviny KERATINY ELASTINY KOLAGENY. Obsahují jen bílkovinnou složku – AMK (neobsh. i nebílkovinnou složku).

Kde lze nalézt ovalbumin, o jakou látku se jedná? Živočišná bílkovina v bílku.

Co je to gluten? Lepek, druh proteinu.

Kde lze nalézt protein zein? V kukuřici.

Kde lze nalézt protein oryzein? V rýži.

Uveďte hlavní zástupce protoplazmatických bílkovin obilného zrna? Albuminy a globuliny.

Uveďte hlavní zástupce zásobních bílkovin obilného zrna? Prolaminy, gluteliny (+ lepek).

Které bílkoviny jsou zastoupeny vyšším podílem v luskovinách než obilovinách? Vyšší podíl albuminů a globulinů než obiloviny = protein leguminóz bohatší na esenciální aminokyseliny = více stravitelné než obilí.

Jmenujte některé esenciální aminokyseliny? Taurin, Glycin, Lysin, Threonin, Methionin, Valin, Leucin, Isoleucin, Fenylalanin, Tryptofan, Histidin, Arginin.

Popište rozklad bílkovin v tlustém střevě? Rozklad pomocí bakterií – mikroorganismů na AMK, poté těkavé mastné kyseliny, amoniak, plyny, …

Popište původ bílkovin, které vstupují z tenkého střeva do tlustého střeva. Bílkoviny, které nedokáže strávit tenké střevo. Bílkoviny z odumřelých buněk, sliznice, …

Jaké jsou funkce tuků v organismu? Transport, zásobní, ochrana, termoregulace.

Co znamená pojem esenciální mastná kyselina? Mastná kyselina, kterou si organismus nedokáže vyrobit, musí mu být dodávána krmivem (dietou).

Kolik % volných mastných kyselin může obsahovat krmivo, aby nedošlo ke žluknutí. Do 10 %. (5 %)

Jak zajistit údržnost nenasycených mastných kyselin a volných mastných kyselin v krmivu? Přidáním antioxidantů.

Jaké zdroje esenciálních mastných kyselin (n-6 n–3) znáte? Rybí, slunečnicový a lněný olej.

Které lipidy jsou z hlediska výživy nejdůležitější? Triglyceridy.

Definujete pojem vlastní tuk. = tuk rozložený na glycerol a příslušné karboxylové kyseliny, které jsou využity jako zásobní látky.

Kolik atomů uhlíku mají mastné kyseliny o střední délce řetězce? Jmenujte dva zástupce těchto kyselin. 8–14. Kaprylová, kaprinová, laurová, myristová.

Kolik dvojných vazeb mají nasycené mastné kyseliny? 0

Jmenujte zástupce mononenasycených mastných kyselin. Kyselina olejová.

Kde lze nalézt lecitin? O jakou látku se jedná? Je to fosfolipid v buněčných membránách (hlavně žloutku).

Témata, do kterých materiál patří