4.-Lipidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Lipidy
Estery mastných kyselin s trihydroxyalkoholem – glycerolem
Tuky ve výživě člověka – jejich úloha:
Nejbohatší zdroj energie – bílkoviny a sacharidy asi 17kJ, lipidy dvakrát tolik
Zdroj esenciálních MK
Zdroj vitamínů, provitamínů a sterolů
Zvyšují jemnost a chuť potravin
Zlepšují senzorickou strukturu potravin
Vyvolávají pocit nasycenosti
Snižují objem přijímané stravy
Slouží také jako ochranný materiál v podkožních tkáních a jako ochranný obalový materiál významných orgánů v těle
Jsou nositelem různých ochranných látek, například rostlinných sterolů nebo antioxidantů
Dělení tuků
Podle původu:
Živočišné – mléčný tuk, sádlo, rybí tuk, lůj
Rostlinné – s převažující kyselinou linolovou (sója, slunečnice, řepka), doporučovány
Pode zastoupení MK
S převažující kyselinou Olejovou – olivy, dužiny palmy olejové
Linolovou – podzemnice olejná, bavlník, sezam, světlice
Palmitovou a dalšími MK – laurová, miristová (kokosový tuk, jádro palmy olejné)
Podle konzistence
Kapalné – obsah tuku téměř 100%
Tuhé – obsah tuku je různý
R i Ž tuky mají stejnou obecnou strukturu i chemickou skladbu, mají však rozdílné fyzikální vlastnosti
Rostlinné oleje mají při pokojové teplotě charakter kapaliny, živočišné tuky jsou tuhé, kokosový tuhý protože ve větší míře zastoupeny nasycené MK
Podle výskytu
Tuky zjevné – ty které se používají v kuchyni úmyslně při kulinární úpravě potravin
Tuky skryté – jsou obsaženy ve svalové tkáni, vejcích, mléku a mléčných výrobcích
Podle obsahu v potravinách
S vysokým obsahem tuku – dodávají více než 40% energie – tučné maso – vepřové, hovězí, husa, kachna, ryby (úhoř, tolstobik), paštiky, salámy
Plnotučné mléko, smetana, smetanové jogurty, většina sýrů, ořechy, mák, jemné a trvanlivé pečivo, smetanové mražené krémy, čokoláda, majonézy (mimo light výrobků)
S nízkým obsahem tuku – výrobky z cereálií, luštěniny, brambory, zelenina a ovoce, nečokoládové cukrovinky
Složení tuků a jejich příjem:
Triacylglyceroly, v molekule obsahují tři stejné, dvě stejné a jednu odlišnou nebo tři různé MK
Příjem jednotlivých MK se má řídit jejich strukturou N:M:P 1:1:1 spíše 1:1,4:0,6
Výživová doporučení:
80-100 g/den
Nebo v podílu celkové přijaté energie 28-30 % (současné 35%)
Optimální by bylo 80 g nebo 25%
Minimum je 20 % nebo 50 g/den, je to nutné pro příjem esenciálních MK a vitamínů v tucích rozpustných
Současný pohled
Horní interval doporučeného příjmu tuku je 35%
Základní dělení na špatné a dobré tuky je i nadále platné. Transmastné tuky jsou horší než nasycené.
Důležitý příjem omega 3 mastných kyselin
Výživové doporučené dávky pro tuky
Tolerovaný/doporučený - příjem tuk 20-35 % z celkového doporučeného příjmu energie
SAFA méně než 10%
MUFA dopočtem (tuk – SAFA – TFA – PUFA )
Omega 3 PUFA 0,5 – 2% z celkového doporučeného příjmu energie, LC omega 3 PUFA (EPA + DHA ) 250 mg – 2 g
Omega 6 PUFA 2,5 – 9 %
TFA méně než 1 %