Základy obecné zootechniky - zápočet
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Subjektivně = zrak a hmat pozorovatele (řeznické hmaty – zmasilost a protučnělost)
Objektivně = sonografie
na jatečném trupu = jatečná hodnota (složky = jatečná výtěžnost, kvalita jatečního trupu, vedlejší produkty)
Porážka
Jatečná zralost = = věk či hmotnost dosažení optimálního složení JOT (jatečně opracovaný trup), vyjadřuje požadavky konzumentů
minimalizovat stres
omráčení
vykrvení
stahování kůže
vykolení a půlení
konečná úprava
veterinární prohlídka
JOT = jatečně opracovaný trup
Skot, ovce, kozy, koně = hmotnost dvou jatečně upracovaných teplých půlek masa do 30 minut po porážce, po odečtení hmotnosti krve, hlavy, kůže a noh
Prasata = hmotnost dvou jatečně opracovaných půlek do 30 minut po porážce po odečtení hmotnosti krve, štětin, míchy, mozku, orgánů dutiny hrudní, břišní a pánevní
Drůbež = hmotnost zvíte bez krve a hlavy
Zpeněžování masa = SEUROP
systém klasifikace jatečně opracovaných těl zvířat
hodnocení jatečných těl v teplém stavu = podle zmasilosti (6 tříd – s.e.u.r.o.p.) a protučnělosti (5 tříd – 1, 2, 3, 4, 5)
PLEMENITBA = cílevědomé rozmnožování zvířat k dosažení maximálního genetického zisku
Inbreeding = příbuzenská plemenitba - páří se příbuzní jedinci /společný předek do 5.generace v rodokmenu jedinců
výpočet pomocí koeficientu imbreedingu = hraniční hodnota max. 12,5% při 4 generacích jedinců
Inbrední deprese = snížení životnosti, plodnosti, odolnosti
Typy inbreedingu-úzká,blízká,vzdálená
Kvalitativní znaky = zevnějšek(rohatost,zbarvení
Kvantitativní = vliv prostředí – užikovost (masná)
ekonomicky významější