Anatomie - vypracované otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
SMYSLOVÉ ÚSTROJÍ – CHUŤ A HMAT.
Chuť
orgánem chuti jsou chuťové pohárky v ústní dutině (uložené hlavně ve sliznici jazyka)
koncetrují se v epitelu houbovitých, lístkovitých a ohrazených papil
z rostrálních dvou třetin jazyka odvádí chuťová vlákna jazykový nerv a ze základy příklopky pak bloudivý nerv
pro vnímání chuti je nutná vlhkost (sousto alespoň částečně rozpuštěné ve slinách)
Hmat
v kůži se nachází mnoho recepčních zakončení určených k vnímání tlaku, dotyku, tepla, chladu a bolesti
kožní receptory se vyskytují jako volná nervová zakončení a opouzdřená nervová zakončení
volná senzitivní nervová zakončení – v pokožce a škáře, přijímají bolestivé a hmatové podněty, jsou kolem kořenů hmatových chlupů
opouzdřená senzitivní nervová zakončení – slouží k vnímání tlakových, tepel