EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
100 °C. Rychlosti biologických procesů
se obvykle zrychlují 2-
4 x při zvýšení teploty o 10 °C, což se nazývá faktor zvýšení Q
10. Vyšší
rychlost biologických procesů za vyšších teplot je dána tím, že teplo zvyšuje kinetickou energii
molekul. Pro většinu organizmů je vhodná teplota mezi 0-45 °C. Jenom některé termofilní bakterie
jsou schopny existovat při teplotě blízké bodu varu. Poněkud jiné je to v hloubkách oceánu, kde
tlaky mohou převyšovat 40 MPa a bod varu vody je zde mnohem vyšší než u hladiny. A tak voda
zůstává tekutá při mnohem vyšší teplotě než za normálního tlaku. Tato stanoviště obývají
pozoruhodně rozsáhlá společenstva mikroorganizmů. Zdá se, že jejich proteiny mají složení
poněkud odlišné a síly, které udržují strukturu molekul, zůstávají stabilní při vyšších teplotách.
Řada organizmů je schopna snášet (tolerovat) teploty nižší než 0 °C. Bod tuhnutí může být
snížen rozpuštěnými látkami. U mořské vody s rozpuštěnými solemi je bod tuhnutí až -1,9 °C. Ale
organizmy takto nemohou zvyšovat svojí toleranci k nízkým teplotám, protože vysoké koncentrace
solí působí organizmům osmotické problémy. Ke snížení bodu tuhnutí tělních tekutin dochází
přítomností ochranných látek (kryoprotektiv) jako jsou glycerol nebo glykoproteiny (jejich účinek
je podobný jako u fridexu v chladi
cí kapalině našeho automobilu). Další z možností je přechlazení
(tzv. supercooling
), kdy za nepřítomnosti krystalizačních jader můžeme vodu zchladit i na -20 °C
a přesto nezamrzne. Tento mechanizmus byl zjištěn u mnoha druhů živočichů a u některých