Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




EKOLOGI - základní text

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (7.09 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

100 °C. Rychlosti biologických procesů 

se obvykle zrychlují 2-

4 x při  zvýšení teploty o 10 °C, což se  nazývá faktor zvýšení Q

10. Vyšší 

rychlost  biologických  procesů  za vyšších teplot je dána tím, že teplo zvyšuje kinetickou energii 

molekul. Pro většinu organizmů je vhodná teplota mezi 0-45 °C. Jenom některé termofilní bakterie 

jsou schopny existovat při teplotě blízké bodu  varu. Poněkud jiné je to v hloubkách oceánu, kde 

tlaky mohou převyšovat 40 MPa a bod varu vody je zde mnohem vyšší než u hladiny. A tak voda 

zůstává  tekutá  při  mnohem  vyšší  teplotě  než  za  normálního  tlaku.  Tato  stanoviště  obývají 

pozoruhodně  rozsáhlá  společenstva  mikroorganizmů.  Zdá  se,  že  jejich  proteiny mají složení 

poněkud odlišné a síly, které udržují strukturu molekul, zůstávají stabilní při vyšších teplotách. 

Řada organizmů je schopna snášet (tolerovat) teploty nižší než 0 °C. Bod tuhnutí může být 

snížen rozpuštěnými látkami. U mořské vody s rozpuštěnými solemi je bod tuhnutí až -1,9 °C. Ale 
organizmy takto nemohou zvyšovat svojí toleranci k nízkým teplotám, protože vysoké koncentrace 

solí  působí  organizmům  osmotické  problémy.  Ke  snížení  bodu  tuhnutí  tělních  tekutin  dochází 

přítomností ochranných látek (kryoprotektiv) jako jsou glycerol nebo glykoproteiny (jejich účinek 
je podobný jako u fridexu v chladi

cí kapalině našeho automobilu). Další z možností je přechlazení 

(tzv. supercooling

), kdy za nepřítomnosti krystalizačních jader můžeme vodu zchladit i na -20 °C 

a  přesto  nezamrzne.  Tento  mechanizmus  byl  zjištěn  u  mnoha  druhů  živočichů  a u  některých 

Témata, do kterých materiál patří