EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
z rostlin se nazývá transpirace. Rychlost výparu
vody záleží, kromě jiného, na tlaku vodní páry
v
atmosféře. Podobně jako teplo, také vlhkost může být zachycena hraniční vrstvou vzduchu
těsně při povrchu těla, a tedy konvekce, která naruší tuto vrstvu, zvyšuje nejen ztráty tepla, ale i
vody.
Adaptace přizpůsobují teplotní optima organizmů k teplotě prostředí
Na rozdíl o
d zdrojů, podmínky (jako je teplota nebo koncentrace solí) ovlivňují organizmy
prostřednictvím působení na fyziologické a biochemické procesy a na struktury biologicky
významných molekul, jako jsou např. bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Výsledkem těchto
21
interakcí je, že
každý organizmus má obvykle poměrně úzké
rozpětí podmínek, které jsou pro jeho existenci, přežití, růst a
rozmnožování nejvhodnější a vymezují tak optimální
podmínky pro jeho výkon (performanci). Jednotlivé druhy se
však vzájemně liší v rozsahu podmínek a v dostupnosti
zdrojů, za kterých jsou schopné setrvalé existence.
Fyziologičtí generalisté (druhy tolerující široké rozpětí hodnot
podmínek a množství a kvality zdrojů) se nazývají druhy
euryvalentní
a fyziologičtí specialisté druhy stenovalentní.
Jako příklad adaptací a variability, která je "živnou půdou"
evoluce, si uveďme vztah mezi funkcí enzymů a teplotou.
Každý enzym funguje nejlépe jen v
úzkém rozpětí teplot, což
je dáno jeho strukturou. Výkon (performance
) organizmů je
obvykle nejvyšší v tom rozsahu teplot, který odpovídá