EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
také tr
ansportována např. člověkem.
Jak již bylo naznačeno, všechny složky energetických přeměn čistého záření jsou
nesmírně významné pro produkci plodin: H a G u4rčují teplotu prostředí, LE má význam ve
vodních režimech rostlin a P a R jsou ukazateli primární produkce a cyklu uhlíku. Mezi všemi
těmito složkami energetické bilance mohou nastávat vzájemné přeměny: např. půda může
být ohřátá (+G) od teplého vzduchu (a ten je ochlazen -H) nebo povrch rostlin může být
ochlazen (-G) výparem vody (+LE), rostliny mohou b
ýt ohřáté (+G) mrznutím vody (-LE)
(např. při protimrazové ochraně plodin postřikem vodou), půda může být ohřátá (+G)
respirací půdní mikroflóry (-R) (např. v pařeništích), vzduch může být ohřátý (+H) od teplého
povrchu půdy (a ten je ochlazen -G) a teplejší vzduch ohřeje listy rostlin (a tím se ochladí),
listy toto teplo dále rozptýlí výparem vody z listů nebo vyzářením ve formě LW (a tím se
ochladí) apod. Je důležité podotknout, že podobné energetické přeměny mohou být časově
velmi vzdálené: např. zmrznutí vody v polárních ledovcích před tisíci lety uvolnilo energii (-
LE
), která je až dnes spotřebovaná táním ledovců (+LE).
V porostech plodin jsou obvykle složky G, P a R malé (do 5 % Rn), teplotní toky do
půdy jsou obvykle omezeny tím, že půda (zejména suchá), špatně vodí teplo a navíc povrch
půdy bývá chráněn vegetačním pokryvem. Pokud je půda vlhká, je R
n rozptýleno výparem
vody z povrchu půdy (+ LE) spíše než aby přispělo ke zvýšení teploty povrchu půdy (+G). Z