Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Odpovědi3.PrůběžnýTest

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (269.36 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Přírodní látky a biochemie ODPOVĚDI

  1. Vysokomolekulární organické sloučeniny, tvořeny komplikovanými řetězci(aminokyselin)

  2. Aminokyseliny

  3. Aminokyseliny

  4. Glycin, alanin, serin, cystein

  5. Na druhém uhlíku

  6. Uhlík, vodík, dusík, kyslík, síra

  7. Proteiny tvořené pouze aminokyselinami, obsahují pouze peptidovou složku

  8. Stavební, transportní, zásobní, obranná

  9. S touto vazbou se setkáme ve spojování aminokyselin

+

  1. Složení = jednoduché(alanin), složené(cystein)

fyzikálních vlastností = enzymy (lyázy), zásobní proteiny (ovalbumin), transportní proteiny (hemoglobin), ochranné proteiny (imunoglobulin), kontraktilní proteiny (myozin), hormony (inzulín), toxiny (hadí jed), strukturní proteiny (kolagen)

  1. Oligopeptidy= 2 - 10 aminokyselinových zbytků

polypeptidy = 11 - 100 aminokyselinových zbytků

bílkoviny = složené z více jak 100 aminokyselinových zbytků

  1. Primární=je dána pořadím jednotlivých aminokyselin

Sekundární=vypovídá o geometrickém uspořádání polypeptidického řetězce(šroubovice, skládaný list)

terciární =uspořádání listu nebo šroubovice do konečného prostorového tvaru molekuly bílkoviny

  1. Esenciální aminokyseliny(nepostradatelné)=jejich syntézy jsou schopny pouze rostliny a mikroorganismy / živočichové=si nedokáže samo tělo vytvořit musí ho tedy živočichové přijímat potravou(nezbytná složka potravy=jsou pro nás esenciální) = histidin, valin

  2. Neesenciální bílkoviny(relativně postradatelné)=Bílkoviny které si tělo umí vytvořit samo, není tedy tak důležité přijímat je potravou=Glutamát, glutamin

  3. Obsahuje barvivo, hemoglobin (přenos O2)

  4. obsahuje zbytek kyseliny fosforečné, kasein (mléko)

  5. z nukleové kyseliny, chromozomy

  6. Z iontu kovu, hemoglobin

  7. třídíme je podle neaminokyselinové struktury na Jednoduchý protein, glykoprotein, nukleoprotein, metaloprotein, fosfoprotein, chromoprotein, lipoprotein

  8. U živočichů zdroj energie, u rostlin stavební funkce

  9. Aldosa - monosacharidy které obsahují aldehydickou skupinu (glukóza)

Ketosa - monosacharidy které obsahují keto skupinu (fruktóza)

  1. Izomer jsou molekuly které mají stejný vzorec ale různé uspořádání atomů

  2. chirální uhlík= atom uhlíku, který má na každé ze svých 4 vazeb navázanou jinou skupinu

optická aktivita= schopnost stáčet rovinu polarizovaného světla

  1. D- / R / d,+

  2. L- / S / l,-

  3. Sacharóza, laktóza, maltóza

  4. Škrob = rýže, brambory

celulóza = buněčné stěny rostlin a bakterií (dřevo)

glykogen = játra, svaly, mozek

  1. Sacharidy dělíme podle složitosti jejich chemické struktury:

Monosacharidy - 1 monosacharidická jednotka = glukóza, fruktóza

Oligosacharidy - 2 až 10 monosacharidických jednotek = laktóza, maltóza

Polysacharidy - více než 10 monosacharidických jednotek = škrob, celulóza

  1. Glukóza – ovoce, med

Fruktóza – ovoce, med

Galaktóza - mateřské mléko

  1. V gumách, slizech, pektinech

  2. Látky, které mají schopnost stáčet rovinu polarizovaného světla = levotočivé, pravotočivé

  3. Je to izomer maltózy, složena ze 2 molekul glukózy, je produktem enzymového rozkladu složitějších sacharidů

  4. Sladový cukr, složena ze 2 molekul glukózy, je produkt rozkládání škrobu při trávení potravin v ústech některých savců včetně člověka

  5. Základní jednotka celulózy, složena ze 2 molekul glukózy

  6. Řepný cukr/třtinový cukr, obsažená v řepě cukrovce a cukrové třtině, složená z molekuly glukózy a fruktózy

  7. Mléčný cukr, obsažena v mléce savců, složená z molekuly glukózy a galaktózy

  8. Laktóza - mléko savců

Témata, do kterých materiál patří