zapisy-z-prednasek-zs-2014-2015
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Základy ochrany rostlin
Metody diagnózy v OR
1) metoda symptomatická
- symptom = viditelný příznak, reakce rostliny na poškození
- sukcese příznaků – změny příznaků v zavilosti na čase
- modifikace symptomů – příznak ovlivněn prostředím
- intenzita symptomů
- specifita symptomů – vztah patogen a hostitel
-
1) jeden původce, jeden příznak (plíseň okurková)
-
2) jeden původce na jedné rostlině, různé příznaky
-
3) jeden původce na různých druzích, různé příznaky (rez hrušňová)
-
4) jeden příznak, různé příčiny (suchá hniloba brambor, bakteriální hniloba brambor)
- symptom
-
nekrotický – odumření buněk
-
nekrotická dekolorace, vadnutí, skvrnitost
-
hypoplastický – zpomalení tvorby buněk
-
diskolorace, panašování
-
hyperplastický – nadměrná tvorba buněk
-
hálky, nádory, kadeřavosti
- poškození způsobená škůdci
-
monofág – jen jediný druh rostliny (vrtule třešňová)
-
oligofág – napadá několik druhů rostlin téže čeledi
-
polyfág – široké spektrum druhů (slimáci)
- způsoby škození dle ústního ústrojí
- ústní ústrojí kousavé – požerky na listech
- skeletování
- dírkování – na listech rostliny, poškozená rostlina neumí hospodařit s vodou
- okénkování – otvory asi 1 cm velké, většinou chybí listová plocha
- boční žír = zoubkování – škodí jen na vzcházejících rostlinkách (lalokonořci, boční žír na rododendronu)
- hrubý žír – způsobují housenky a housenice
- holožír – většina rostliny sežrána
- minování – larva žije v listu – vyžírá listový parenchym
- plošná – flíčky na listech
- chodbičková – chodbičky v listech
- hnízda housenek – zímní a letní hnízda
- smotky – způsobují brouci (zobonosky) – listová pochva se smotá
- deformace stonku
- žír na podzemních orgánech
- žír na generativních orgánech
- bodavě sací ústní ústrojí – list nabodne a vpustí enzymatické látky
- mšice, molice, třásněnky
- způsobuje: -změnu barvy, změna tvaru, trhání pletiv – když nasaje nevyzrálá pletiva – pletivo poté roste a trhá se
2) metoda mikroskopická
3) metoda biochemická
4) metoda serologická – ELISA – zjištění protilátek
5) metoda PSR – pomocí DNA
Chemická ochrana
-nepřímá – agrotechnická
- organizační (karanténní)
- šlechtitelská
- přímá – fyzikální
- mechanická
- chemická
- biologická
- kombinace – biochemická
Bezpečnost potravin
- zdravotní riziko potravinových kontaminantů, názor odborníků
1) mikrobiální kontaminanty
2) nevyvážená dávka (nadbytek, nedostatek)
3) enviromentální kontaminanty
4) přírodní toxiny
5) rezidua pesticidů i veterinární farmaka
6) potravinová aditiva (éčka)
- ochranná lhůta interval od postřiku do sklizně
Mykotoxiny
- produkty látkové přeměny některých hub
- nejvíce na obilninách, kukuřici, případně na ovoci a zelenině