3.-Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Sacharidy
Patří mezi tzv. levné potraviny, protože náklady na jejich produkci jsou nejmenší
Čím je daná populace chudší, tím jsou v jejich jídelníčku více zastoupeny sacharidy
Výjimku tvoří Eskymáci nebo mongolští pastevci, v jejichž jídelníčku je podíl sacharidů velmi nízký
V našem jídelníčku by měly krýt potřebu E z 50-55 % - přitom by se podíl polysacharidů měl zvyšovat a podíl čisté sacharózy by se měl snižovat (V minulosti to tak bylo).
Limitní hodnoty příjmu sacharidů jsou mezi 50-500 g denně.
Při úplném odbourání sacharidů z potravy dochází ke značnému odbourávání tuku, v krvi se objevují oxosloučeniny (ketoacidóza) a dochází i k odbourávání tkáňových proteinů.
Výskyt sacharidů:
Monosacharaidy:
Glukóza – krev
Fruktóza – ovoce, sperma
Základní jednotky do-, oligo-, polysacharidů
Oligosacharidy
Melasa, semena luskovin
Disacharidy:
Sacharoza – cukrová řepa, cukrová třtina
Laktźa – mléko
Polysacharidy:
Škrob – obiloviny, brambory
Glykogen – svaly, játra
Inulin – topinambur, černý kořen
Celulosa – sláma, zelená píce
Pentozany a beta glukany – obilná zrna, hlíva
Pektiny – cukrovarské řízky, zbytky po lisování ovoce, vína a citrusů
Glykoproteiny, mukopolysacharidy, proteoglykany – živočišné tkáně, sekrety
Vznik sacharidů
Pro vznik sacharidů má rozhodující význam nejdůležitější biochemický proces na Zemi – fotosyntéza
Odhaduje se, že fotosyntézou zelených rostlin se na Zemi vytvoří ročně až 1,5*1016 tun C vázaného v organických sloučeninách, přičemž do ovzduší se uvolní asi 4*1011 tun kyslíku
Význam:
Nejdůležitější zdroj E
Pro erytrocyty a neurony jsou esenciální
V organismu se do určité míry syntetizují z AK resp. z glycerolu
Podle funkce ve výživě:
Využitelné sacharidy – polysacharidy škrob, dextriny, glykogen
Oligosacharidy – sacharóza, maltóza, laktóza
Většina monosacharidů – glukóza, fruktóza, málo ribóza
Hůře využitelné – z mono – xylóza a arabinóza
Z oligo – rafinóza, stachyoza
Z poly – inulin
Nevyužitelné – monosacharidy velmi málo
Poly – celulóza, hemicelulóza, pentozany, rezistentní škrob v pekárenských výrobcích pektiny a chitin
Monosacahridy
GLUKOSA (hroznový cukr)
Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti6H12O6 + 6 O2
Významný zdroj E pro organismy
Podílí se na stavbě většiny oligosacharidů a polysacharidů
V lékařství k výrobě mnoha organických sloučenin a při přípravě cukrovinek
Mozek je výlučně závislý na konstantní dodávce glukosy z krve
Mozek dospělé glukózy 140 g denně
Kvašení glukózy:
C6H12O6 --- > 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Oxidace glukózy:
C6H12O6 – 6 O2 -- > 6 CO2 +6 H2O + E
Resorpce glukosy – ve střevě aktivním transportem, a to se současným přenosem, symportem Na+ iontů
K přenosu jedné molekuly jsou zapotřebí dva ionty Na+
Opačnou stranu buňky opouští glukosa už bez závislosti na Na+. K přenosu do kapilár potřebuje specifický přenašeč