Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




3.-Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (28,25 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Sacharidy Patří mezi tzv. levné potraviny, protože náklady na jejich produkci jsou nejmenšíČím je daná populace chudší, tím jsou v jejich jídelníčku více zastoupeny sacharidyVýjimku tvoří Eskymáci nebo mongolští pastevci, v jejichž jídelníčku je podíl sacharidů velmi nízký V našem jídelníčku by měly krýt potřebu E z 50-55 % - přitom by se podíl polysacharidů měl zvyšovat a podíl čisté sacharózy by se měl snižovat (V minulosti to tak bylo). Limitní hodnoty příjmu sacharidů jsou mezi 50-500 g denně. Při úplném odbourání sacharidů z potravy dochází ke značnému odbourávání tuku, v krvi se objevují oxosloučeniny (ketoacidóza) a dochází i k odbourávání tkáňových proteinů. Výskyt sacharidů: Monosacharaidy: Glukóza – krevFruktóza – ovoce, spermaZákladní jednotky do-, oligo-, polysacharidů Oligosacharidy Melasa, semena luskovin Disacharidy: Sacharoza – cukrová řepa, cukrová třtinaLaktźa – mléko Polysacharidy: Škrob – obiloviny, bramboryGlykogen – svaly, játraInulin – topinambur, černý kořenCelulosa – sláma, zelená pícePentozany a beta glukany – obilná zrna, hlívaPektiny – cukrovarské řízky, zbytky po lisování ovoce, vína a citrusůGlykoproteiny, mukopolysacharidy, proteoglykany – živočišné tkáně, sekrety Vznik sacharidů Pro vznik sacharidů má rozhodující význam nejdůležitější biochemický proces na Zemi – fotosyntézaOdhaduje se, že fotosyntézou zelených rostlin se na Zemi vytvoří ročně až 1,5*1016 tun C vázaného v organických sloučeninách, přičemž do ovzduší se uvolní asi 4*1011 tun kyslíku Význam: Nejdůležitější zdroj EPro erytrocyty a neurony jsou esenciálníV organismu se do určité míry syntetizují z AK resp. z glycerolu Podle funkce ve výživě: Využitelné sacharidy – polysacharidy škrob, dextriny, glykogen Oligosacharidy – sacharóza, maltóza, laktóza Většina monosacharidů – glukóza, fruktóza, málo ribózaHůře využitelné – z mono – xylóza a arabinóza Z oligo – rafinóza, stachyoza Z poly – inulinNevyužitelné – monosacharidy velmi málo Poly – celulóza, hemicelulóza, pentozany, rezistentní škrob v pekárenských výrobcích pektiny a chitin Monosacahridy GLUKOSA (hroznový cukr) Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti6H12O6 + 6 O2 Významný zdroj E pro organismy Podílí se na stavbě většiny oligosacharidů a polysacharidů V lékařství k výrobě mnoha organických sloučenin a při přípravě cukrovinek Mozek je výlučně závislý na konstantní dodávce glukosy z krve Mozek dospělé glukózy 140 g denně Kvašení glukózy: C6H12O6 --- > 2 CH3CH2OH + 2 CO2Oxidace glukózy:C6H12O6 – 6 O2 -- > 6 CO2 +6 H2O + EResorpce glukosy – ve střevě aktivním transportem, a to se současným přenosem, symportem Na+ iontů K přenosu jedné molekuly jsou zapotřebí dva ionty Na+ Opačnou stranu buňky opouští glukosa už bez závislosti na Na+. K přenosu do kapilár potřebuje specifický přenašeč FRUKTÓSA v ovoci a v medu je sladší než sacharóza či náhradní sladidlo sorbitol omezeně se používá pro výživu diabetiků a pro výrobu diabetických potravin společně s manózou nepotřebuje k proniknutí do buněk střevní sliznice žádný přenašeč – proniká usnadněným přenosem Oligosacharidy ze 2 až 10 monosacharidových jednotekSACHAROSA (řepný cukr) Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě s výrazně sladkou chutí Běžné sladidlo v potravinářství, silnám zahřátím přechází v karamel, které se používá jako potravinářské barvivo Je obsažena v množství až 20 % v kořenech cukrové řepy, ve stéblech cukrové třtiny, ve sladkém ovoci a v dalších rostlinných šťáváchMALTOSA (sladivý cukr) Vzniká rozkladem škrobu účinkem kyselin nebo enzymů Je obsažen ve sladu, neklíčeném ječmenu – jedné ze surovin pro výrobu pivaLAKTOSA (mléčný cukr) Obsažen v množství 3 až 5 % v mléce savců Při výrobě potravy pro kojence Vyrábí se ze syrovátek Balastní polysacharidy Nevyužitelné sacharidy, které zvětšují objem potravy, nepřináší však žádnou ENazývají se jako vláknina potravyDříve byly považovány za zcela nepotřebnéSnižují koncentraci živin a E v potravěPodporují peristaltiku střevníZrychlují pasáž potravy trávicím traktem – působí pozitivně, ale i negativněSnižují sorpci tuků a cholesterolu, ale i některých esenciálních živinNevyužitelné sacharidy se bakteriálně tráví v tlustém střevě, vytvářené organické kyseliny působí proti hnilobným bakteriím a vykazují i účinek protikancerogenníV souč

Témata, do kterých materiál patří