Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






3.-Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (28.25 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • FRUKTÓSA

    • v ovoci a v medu

    • je sladší než sacharóza či náhradní sladidlo sorbitol

    • omezeně se používá pro výživu diabetiků a pro výrobu diabetických potravin

    • společně s manózou nepotřebuje k proniknutí do buněk střevní sliznice žádný přenašeč – proniká usnadněným přenosem

Oligosacharidy

  • ze 2 až 10 monosacharidových jednotek

  • SACHAROSA (řepný cukr)

    • Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě s výrazně sladkou chutí

    • Běžné sladidlo v potravinářství, silnám zahřátím přechází v karamel, které se používá jako potravinářské barvivo

    • Je obsažena v množství až 20 % v kořenech cukrové řepy, ve stéblech cukrové třtiny, ve sladkém ovoci a v dalších rostlinných šťávách

  • MALTOSA (sladivý cukr)

    • Vzniká rozkladem škrobu účinkem kyselin nebo enzymů

    • Je obsažen ve sladu, neklíčeném ječmenu – jedné ze surovin pro výrobu piva

  • LAKTOSA (mléčný cukr)

    • Obsažen v množství 3 až 5 % v mléce savců

    • Při výrobě potravy pro kojence

    • Vyrábí se ze syrovátek

Balastní polysacharidy

  • Nevyužitelné sacharidy, které zvětšují objem potravy, nepřináší však žádnou E

  • Nazývají se jako vláknina potravy

  • Dříve byly považovány za zcela nepotřebné

  • Snižují koncentraci živin a E v potravě

  • Podporují peristaltiku střevní

  • Zrychlují pasáž potravy trávicím traktem – působí pozitivně, ale i negativně

  • Snižují sorpci tuků a cholesterolu, ale i některých esenciálních živin

  • Nevyužitelné sacharidy se bakteriálně tráví v tlustém střevě, vytvářené organické kyseliny působí proti hnilobným bakteriím a vykazují i účinek protikancerogenní

  • V současné době se vyrábí koncentráty vlákniny

  • Denní příjem vlákniny 20-30 g (u nás jen 10-15g)

  • VLÁKNINA

    • R:N 1:3

    • Dělení:

      • Rozpustná – pektiny, inulin, fruktooligosacharidy, slizy, gumy, hemicelulozy

        • Ovoce, oves, slad, luštěniny, brambory

  • Nerozpustní – celulosa,

Využitelné sacharidy

  • Výhodnější je příjem polysacharidů, které se pomaleji hydrolyzují a glukóza se pomaleji resorbuje

  • Naopak při okamžitém a potřebném dodání E je výhodnější podávaní glukozy, resp. sacharózy

  • Při glykémii nad 8 mmilúl se glukoza vylučuje přes ledviny močí – glykosurie (není fyziologická)

  • Asimilační tolerance sacharidů u sacharózy 150-200 g, u glokózy 150-160 g (při jednorázovém použití)

  • SACHARÓZA

    • Koncentrovaný zdroj E, ale její používání je teprve nedávné

    • Před 200 lety vyla roční spotřeba na hlavu 250 g, dnes 40 kg

    • Návyk na sladkou chuť

    • Mimo to je v dutině ústní rychle mikrobiálně fermentována na organické kyseliny, které mohou narušovat sklovinu zubů a způsobit kažení

  • ŠKROB

    • Zásobní polysacharid rostlin

    • Směs amylosy a amylopektinu

    • Amylosa – několik set molekul glukosy, vabza alfa 1,4; molekula stočena do spirály

    • Amylopektin – molekula mnohem větší, větvení po 20 glukozových jednotek, v roztoku klubíčko

Témata, do kterých materiál patří