Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




3.-Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (28,25 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

asné době se vyrábí koncentráty vlákninyDenní příjem vlákniny 20-30 g (u nás jen 10-15g) VLÁKNINA R:N 1:3 Dělení: Rozpustná – pektiny, inulin, fruktooligosacharidy, slizy, gumy, hemicelulozy Ovoce, oves, slad, luštěniny, bramboryNerozpustní – celulosa, Využitelné sacharidy Výhodnější je příjem polysacharidů, které se pomaleji hydrolyzují a glukóza se pomaleji resorbujeNaopak při okamžitém a potřebném dodání E je výhodnější podávaní glukozy, resp. sacharózyPři glykémii nad 8 mmilúl se glukoza vylučuje přes ledviny močí – glykosurie (není fyziologická)Asimilační tolerance sacharidů u sacharózy 150-200 g, u glokózy 150-160 g (při jednorázovém použití) SACHARÓZA Koncentrovaný zdroj E, ale její používání je teprve nedávné Před 200 lety vyla roční spotřeba na hlavu 250 g, dnes 40 kg Návyk na sladkou chuť Mimo to je v dutině ústní rychle mikrobiálně fermentována na organické kyseliny, které mohou narušovat sklovinu zubů a způsobit kažení ŠKROB Zásobní polysacharid rostlin Směs amylosy a amylopektinu Amylosa – několik set molekul glukosy, vabza alfa 1,4; molekula stočena do spirály Amylopektin – molekula mnohem větší, větvení po 20 glukozových jednotek, v roztoku klubíčko Ve vodě bobtná, používá se k výrobě instantních polévek a pudinkových prášků Zastoupení obou se liší podle druhů rostlin, u bramborového škrob je to 1:4 GLYKOGEN Zásobní polysacharid živočišných tkání Podobá se amylopektinu, molekula je ale větší Ukládá se v játrech (i tvoří) a ve svalech Rychlosti syntézy glykogenu (glykogeneze) a jeho odbourávání (glykogenolýza) jsou řízeny hormony inzulinem, adrenalinem a glukagonem Průměrný člověk má v zásobě cca 250 – 400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech), sportovci mohou dosáhnout zásobu glykogenu až 800 g Jeho zásoba je vyčerpána po 30-90 minutách cvičení v závislosti na intenzitě cvičení Je též obsažen v houbách a v kvasinkách Glykogeneze – tvorba zásobního glygenu z glu-1-P Při nadbytku glukozy Uložení – játra (100 g). Svaly (300-400 g) Glykogen – zadržuje voduGlykogenolýza – rozpad glykogenuPři nedostatku glukózy Využití sacharidů během zatížení Rychlý zdroj E (i O2)Využití při vysoce uíntenzivním zatížení, při max. spotřebě kyslíkuPrimární zdroj E při zatížení Makroergní fosfáty (ATP a CP) – do 25s Sacharidy Tuky Glykolýza Anaerobně: Glukosa + 2ADP + 2P -- > 2 laktát + 2 ATPAerobně Glukosa + 38 ADP + 6 O2 -- > 6 CO2 + 38 ATP + 44 H2O INULIN Lineární řetězec 30ti jednotek fruktozy Je obsažen v kořenech čekanky, topinamburech, pampelišce, černém koření, astyčoku Snadno se štěpí Inulin a oligofruktany se přidávají do řady potravinářských výrobků (mražené krémy, jogurty) Ostatní nutričně důležité polysacharidy Jsou látky stavební – odolnost enzymového atakuŠtěpí se mikrobiálně v zadních oddílech trávicího traktuCelulóza – nevětvené řetězce tisíců glukozových jednotek Vazba beta-1-4 Hlavní součást nerozpustné vlákniny Podíl vlákniny v otrubách je 27 %, v celozrnném chlebu 8,5 %, v bílém chlebu tvoří vláknina pouze necelá 3 % V nejčistším stavu se nachází v bavlníku (z 95%), mnohdy se však v pletivech vyskytuje s ligninem, hemicelulosami, pektiny a rostlinými gumami, které mají zpevňující funkci Vláknina Hemicelulózy – v cereáliích i zelenině Pektin – v ovoci a v řepě hlavní složkou je řetězec tvořený kyselinou galakturonovou, na který jsou navázány postranní řetězce tvořené z molekul galaktózy a arabinózy Je to představitel rozpustné vlákniny, fermentován v tlustém střevu Ochrana stěn trávicího traktu před hromaděním hnilobných mikroorganismů a tím vzniku vředových onemocnění Pektin váže ve střevě cholesterol a žlučové kyseliny a umožňuje jejich vylučování.Lignin – nesacharidová složka zahrnovaná do vlákniny V některých druzích zeleniny (mrkev, kedl

Témata, do kterých materiál patří