3.-Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
FRUKTÓSA
v ovoci a v medu
je sladší než sacharóza či náhradní sladidlo sorbitol
omezeně se používá pro výživu diabetiků a pro výrobu diabetických potravin
společně s manózou nepotřebuje k proniknutí do buněk střevní sliznice žádný přenašeč – proniká usnadněným přenosem
Oligosacharidy
ze 2 až 10 monosacharidových jednotek
SACHAROSA (řepný cukr)
Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě s výrazně sladkou chutí
Běžné sladidlo v potravinářství, silnám zahřátím přechází v karamel, které se používá jako potravinářské barvivo
Je obsažena v množství až 20 % v kořenech cukrové řepy, ve stéblech cukrové třtiny, ve sladkém ovoci a v dalších rostlinných šťávách
MALTOSA (sladivý cukr)
Vzniká rozkladem škrobu účinkem kyselin nebo enzymů
Je obsažen ve sladu, neklíčeném ječmenu – jedné ze surovin pro výrobu piva
LAKTOSA (mléčný cukr)
Obsažen v množství 3 až 5 % v mléce savců
Při výrobě potravy pro kojence
Vyrábí se ze syrovátek
Balastní polysacharidy
Nevyužitelné sacharidy, které zvětšují objem potravy, nepřináší však žádnou E
Nazývají se jako vláknina potravy
Dříve byly považovány za zcela nepotřebné
Snižují koncentraci živin a E v potravě
Podporují peristaltiku střevní
Zrychlují pasáž potravy trávicím traktem – působí pozitivně, ale i negativně
Snižují sorpci tuků a cholesterolu, ale i některých esenciálních živin
Nevyužitelné sacharidy se bakteriálně tráví v tlustém střevě, vytvářené organické kyseliny působí proti hnilobným bakteriím a vykazují i účinek protikancerogenní
V současné době se vyrábí koncentráty vlákniny
Denní příjem vlákniny 20-30 g (u nás jen 10-15g)
VLÁKNINA
R:N 1:3
Dělení:
Rozpustná – pektiny, inulin, fruktooligosacharidy, slizy, gumy, hemicelulozy
Ovoce, oves, slad, luštěniny, brambory
Nerozpustní – celulosa,
Využitelné sacharidy
Výhodnější je příjem polysacharidů, které se pomaleji hydrolyzují a glukóza se pomaleji resorbuje
Naopak při okamžitém a potřebném dodání E je výhodnější podávaní glukozy, resp. sacharózy
Při glykémii nad 8 mmilúl se glukoza vylučuje přes ledviny močí – glykosurie (není fyziologická)
Asimilační tolerance sacharidů u sacharózy 150-200 g, u glokózy 150-160 g (při jednorázovém použití)
SACHARÓZA
Koncentrovaný zdroj E, ale její používání je teprve nedávné
Před 200 lety vyla roční spotřeba na hlavu 250 g, dnes 40 kg
Návyk na sladkou chuť
Mimo to je v dutině ústní rychle mikrobiálně fermentována na organické kyseliny, které mohou narušovat sklovinu zubů a způsobit kažení
ŠKROB
Zásobní polysacharid rostlin
Směs amylosy a amylopektinu
Amylosa – několik set molekul glukosy, vabza alfa 1,4; molekula stočena do spirály
Amylopektin – molekula mnohem větší, větvení po 20 glukozových jednotek, v roztoku klubíčko