Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




3.-Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (28,25 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

ubny, ředkvičky, celer) Chitin – v buněčné stěně hub a pokožce členovců Metabolismus glukózy V organismu se oxiduje za vzniku E (Krebsův cyklus, dýchací řetězec)Sacharidy v dietě – udržení glykémieZ glukozy se syntetizuje glykogenČást glukozy se transformuje na glycerolPři nadměrném příjmu glukozy se její část přeměňuje na mastné kyseliny – zásobní tukMůže se v organismu přeměňovat na jiné cukry – ribózu a galaktózu Poruchy metabolismu glukózy Diabetes mellitus (cukrovka) Choroba, kterou způsobuje nedostatečná tvorba nebo působení hormonu inzulínu I. Typ – porucha tvorby inzulinu a jeho absolutní nedostatekII. Typ – relativní nedostatek inzulínu, u obézních klesá na buňkách počet inzulinových receptorů, hladina inzulinu při tom muže být v normálu nebo i zvýšená Při příjmu glukózy není tato regulovaně odbourávána a nastává hyperglykémie. (90 %) Léčí SE orálně podávanými antidiabetiky, posléze inzulínem.III. Typ – se léčí inzulinem Glykémie – hladina glukosy v krvi Normální – 4-5,5 mmol/l (0,7-1 g/l)Hyperglykemie – nad 8 mmol/lHypoglykemie – pod 4 mmol/lHypoglykemický šok – pod 2,5 mmmol/l (0,4 g/l)Glykemická křivka – podání 75 g glukosy v roztoku vody nalačno, sledují se změny hladiny v krvi po 1 a 2 hod. Glykemický index – poměr plochy vzestupu glykemie po dvou hodinách u zdravých osob, anebo po třech hodinách u diebetiků, ve srovnání s příjmem ekvivalentního množství glukozy nebo chleba jako referenčních sacharidových zdrojů čím nižší, tím lepší, zejména u diabetiků, u některých potravin je následující: chléb (bílý) 94 Obilninové vločky84 Brambory90 Rýže84 Kukuřice79 Těstoviny59 Luštěniny (čočka)46 Glykemická nálož – množství sacharidů násobené glykemickým indexem Jedna jednotka glykemické nálože odpovídá glykemickému efektu 1 gramu glukosy.Typická hodnota glykemické nálože za den při standardním stravování odpovídá hodnotě 100, pokud je 80 a méně, jedná se o nízkou glykemickou nálož, pokud přesáhne hodnotu 120, jde o vysokou glykemickou nálož. Poruchy metabolismu laktózy V organismu se štěpí beta-glykosidovou vazbou na glukozu a galaktozuU lidí s nedostatkem nebo nízkou aktivitou tohoto enzymu se objevuje laktózová intolerance, netráví laktázu – průjmy, nadýmáníNestrávená laktóza se tráví mikrobiálně v tlustém střevě – velké množství plynů a roste osmotický tlak - vstřebává se do střeva voda, ředí se obsah – průjmy až dehydratace organismu.V dospělosti aktivita laktázy klesá, ale i s teplotou a zeměpisnou šířkou se aktivita laktázy snižuje až úplně mizíLaktáza se tvoří v kartáčkovém lemu enterocytů, všechny nedostatky v činnosti střeva vedou ke snížené aktivitě laktázy (neléčená celiakie)Vrozená laktózová intolerance je velmi nebezpečná u novorozenců. Vznik přívodu sacharózy ke vzniku karies Podobné účinky i glukóza, fruktóza a maltózaTyto cukry nevedou k tvorbě karies samy o soběMikrobiální flóra v ústní dutině pokrývající zubní povrchPatří k nim zejménaStreptococcus mutans, vytvářející kolonie na zubním povrchu, kdy tyto streptokoky rozkládají výše uvedené jednoduché sacharidy, a kyselé produkty jejich degradace narušují sklovinu, čímž je iniciován vznik zubního kazuPříjem v nápojích má zjevně menší kariogenní efekt, než příjem tuhých potravin obsahujících tyto cukry (bonbóny, čokoláda) Reakce vedoucí ke snížení využitelnosti sacharidů Při tepelných úpravách i při skladování probíhají reakce vedoucí ke snížení využitelnosti sacharidů.Karamelizace – cukry se dehydratují a polymerují za tvorby makromolekul karameluZahříváním škrobů se makromolekuly škrobu štěpí a štěpy se rekombinují do polymerních látek – pražných dextrinů.Nejzávažnější jsouMaillardovy reakce. Reakce cukrů s aminokyselinami, peptidy i bílkovinami, vede zprvu k tvorbě nízkomolekulárních využitelných látek, později k tvorbě nevyužitelných nízkomolekulárních látek – premelanoidinů. Sacharidy podílející se na této reakci jsou: glukosa, fruktóza, u masa – ribóza, u mléka –laktóza, u cereálních výrobků – maltóza Hnědé zbarvení – chlebová kůrka, pražená káva, smažená cibule, sušené potraviny (ovoce, mléko)Při tepelném zpracování pekařských výrobků se tvoří méně využitelný rezistentní škrob. Zónová dieta - lze charakterizovat doporučenou konzumací potravin s nízkým a středním GI, aby nedocházelo k výkyvům glykémie. Tím se zamezí vysoké inzulinové odezvě, která způsobuje brzy po jídle hypoglykemii -- tedy opětovný hlad a chuť na sladkosti

Témata, do kterých materiál patří