Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






3.-Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (28.25 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Ve vodě bobtná, používá se k výrobě instantních polévek a pudinkových prášků

  • Zastoupení obou se liší podle druhů rostlin, u bramborového škrob je to 1:4

    • GLYKOGEN

      • Zásobní polysacharid živočišných tkání

      • Podobá se amylopektinu, molekula je ale větší

      • Ukládá se v játrech (i tvoří) a ve svalech

      • Rychlosti syntézy glykogenu (glykogeneze) a jeho odbourávání (glykogenolýza) jsou řízeny hormony inzulinem, adrenalinem a glukagonem

      • Průměrný člověk má v zásobě cca 250 – 400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech), sportovci mohou dosáhnout zásobu glykogenu až 800 g

      • Jeho zásoba je vyčerpána po 30-90 minutách cvičení v závislosti na intenzitě cvičení

      • Je též obsažen v houbách a v kvasinkách

      • Glykogeneze – tvorba zásobního glygenu z glu-1-P

        • Při nadbytku glukozy

        • Uložení – játra (100 g). Svaly (300-400 g)

        • Glykogen – zadržuje vodu

    • Glykogenolýza – rozpad glykogenu

    • Při nedostatku glukózy

    Využití sacharidů během zatížení
    • Rychlý zdroj E (i O2)

    • Využití při vysoce uíntenzivním zatížení, při max. spotřebě kyslíku

    • Primární zdroj E při zatížení

      • Makroergní fosfáty (ATP a CP) – do 25s

      • Sacharidy

      • Tuky

    Glykolýza

    • Anaerobně:

      • Glukosa + 2ADP + 2P -- > 2 laktát + 2 ATP

    • Aerobně

      • Glukosa + 38 ADP + 6 O2 -- > 6 CO2 + 38 ATP + 44 H2O

    • INULIN

      • Lineární řetězec 30ti jednotek fruktozy

      • Je obsažen v kořenech čekanky, topinamburech, pampelišce, černém koření, astyčoku

      • Snadno se štěpí

      • Inulin a oligofruktany se přidávají do řady potravinářských výrobků (mražené krémy, jogurty)

    Ostatní nutričně důležité polysacharidy

    • Jsou látky stavební – odolnost enzymového ataku

    • Štěpí se mikrobiálně v zadních oddílech trávicího traktu

    • Celulóza – nevětvené řetězce tisíců glukozových jednotek

      • Vazba beta-1-4

      • Hlavní součást nerozpustné vlákniny

      • Podíl vlákniny v otrubách je 27 %, v celozrnném chlebu 8,5 %, v bílém chlebu tvoří vláknina pouze necelá 3 %

      • V nejčistším stavu se nachází v bavlníku (z 95%), mnohdy se však v pletivech vyskytuje s ligninem, hemicelulosami, pektiny a rostlinými gumami, které mají zpevňující funkci

    • Vláknina

      • Hemicelulózy – v cereáliích i zelenině

      • Pektin – v ovoci a v řepě

        • hlavní složkou je řetězec tvořený kyselinou galakturonovou, na který jsou navázány postranní řetězce tvořené z molekul galaktózy a arabinózy

        • Je to představitel rozpustné vlákniny, fermentován v tlustém střevu

        • Ochrana stěn trávicího traktu před hromaděním hnilobných mikroorganismů a tím vzniku vředových onemocnění

        • Pektin váže ve střevě cholesterol a žlučové kyseliny a umožňuje jejich vylučování.

    • Lignin – nesacharidová složka zahrnovaná do vlákniny

      • V některých druzích zeleniny (mrkev, kedlubny, ředkvičky, celer)

      • Chitin – v buněčné stěně hub a pokožce členovců

    Metabolismus glukózy

    1. V organismu se oxiduje za vzniku E (Krebsův cyklus, dýchací řetězec)

    2. Sacharidy v dietě – udržení glykémie

    3. Z glukozy se syntetizuje glykogen

    4. Část glukozy se transformuje na glycerol

    5. Při nadměrném příjmu glukozy se její část přeměňuje na mastné kyseliny – zásobní tuk

    6. Může se v organismu přeměňovat na jiné cukry – ribózu a galaktózu

    Témata, do kterých materiál patří