3.-Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Ve vodě bobtná, používá se k výrobě instantních polévek a pudinkových prášků
Zastoupení obou se liší podle druhů rostlin, u bramborového škrob je to 1:4
GLYKOGEN
Zásobní polysacharid živočišných tkání
Podobá se amylopektinu, molekula je ale větší
Ukládá se v játrech (i tvoří) a ve svalech
Rychlosti syntézy glykogenu (glykogeneze) a jeho odbourávání (glykogenolýza) jsou řízeny hormony inzulinem, adrenalinem a glukagonem
Průměrný člověk má v zásobě cca 250 – 400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech), sportovci mohou dosáhnout zásobu glykogenu až 800 g
Jeho zásoba je vyčerpána po 30-90 minutách cvičení v závislosti na intenzitě cvičení
Je též obsažen v houbách a v kvasinkách
Glykogeneze – tvorba zásobního glygenu z glu-1-P
Při nadbytku glukozy
Uložení – játra (100 g). Svaly (300-400 g)
Glykogen – zadržuje vodu
Glykogenolýza – rozpad glykogenu
Při nedostatku glukózy
Využití sacharidů během zatížení
Rychlý zdroj E (i O2)
Využití při vysoce uíntenzivním zatížení, při max. spotřebě kyslíku
Primární zdroj E při zatížení
Makroergní fosfáty (ATP a CP) – do 25s
Sacharidy
Tuky
Glykolýza
Anaerobně:
Glukosa + 2ADP + 2P -- > 2 laktát + 2 ATP
Aerobně
Glukosa + 38 ADP + 6 O2 -- > 6 CO2 + 38 ATP + 44 H2O
INULIN
Lineární řetězec 30ti jednotek fruktozy
Je obsažen v kořenech čekanky, topinamburech, pampelišce, černém koření, astyčoku
Snadno se štěpí
Inulin a oligofruktany se přidávají do řady potravinářských výrobků (mražené krémy, jogurty)
Ostatní nutričně důležité polysacharidy
Jsou látky stavební – odolnost enzymového ataku
Štěpí se mikrobiálně v zadních oddílech trávicího traktu
Celulóza – nevětvené řetězce tisíců glukozových jednotek
Vazba beta-1-4
Hlavní součást nerozpustné vlákniny
Podíl vlákniny v otrubách je 27 %, v celozrnném chlebu 8,5 %, v bílém chlebu tvoří vláknina pouze necelá 3 %
V nejčistším stavu se nachází v bavlníku (z 95%), mnohdy se však v pletivech vyskytuje s ligninem, hemicelulosami, pektiny a rostlinými gumami, které mají zpevňující funkci
Vláknina
Hemicelulózy – v cereáliích i zelenině
Pektin – v ovoci a v řepě
hlavní složkou je řetězec tvořený kyselinou galakturonovou, na který jsou navázány postranní řetězce tvořené z molekul galaktózy a arabinózy
Je to představitel rozpustné vlákniny, fermentován v tlustém střevu
Ochrana stěn trávicího traktu před hromaděním hnilobných mikroorganismů a tím vzniku vředových onemocnění
Pektin váže ve střevě cholesterol a žlučové kyseliny a umožňuje jejich vylučování.
Lignin – nesacharidová složka zahrnovaná do vlákniny
V některých druzích zeleniny (mrkev, kedlubny, ředkvičky, celer)
Chitin – v buněčné stěně hub a pokožce členovců
Metabolismus glukózy
V organismu se oxiduje za vzniku E (Krebsův cyklus, dýchací řetězec)
Sacharidy v dietě – udržení glykémie
Z glukozy se syntetizuje glykogen
Část glukozy se transformuje na glycerol
Při nadměrném příjmu glukozy se její část přeměňuje na mastné kyseliny – zásobní tuk
Může se v organismu přeměňovat na jiné cukry – ribózu a galaktózu