Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






2.-Proteiny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Proteiny

  • Jedná se o biopolymery, vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 složené z AK

  • Název odvozený Berzeliem z řeckého prótéo („proteuw“ = zaujímán první místo)

  • Ve výživě hovoříme cca o 20 AK

  • V případě jednoduchého proteinu, složeného ze 100 AK, může vzniknout 20100 rozdílných primárních proteinových sktruktur

  • Dusíkaté látky - průměrná bílkovina 16 % -- > 6,25

    • Dusíkaté látky nebílkovinné (močovina,…)

Vzájemné vazby metabolismu základních živin

Uhlíkaté řetězce, které se na něco využívají v podobně E, když jsou bílkoviny přijímaná v nadbytku – uhlíkatý řetězec spálen a využit na E

Ze sacharidů využit jako základ na bílkoviny

Úplná eliminace sacharidů – nevýhodná – nejjednodušší zdroj E

U lipidů úplné vyloučení nelze – kvůli esenciálním

Tuky potřeba vyloučit – nelze

Náhrada sacharidů a lipidů bílkovinami je nevhodná a zatěžuje organismus

Proteiny ve výživě

FUNKCE:

  • Tvorba plazmatických proteinů

  • Tvorba proteinů se specifickou funkcí v těle

  • Tvorba dalších N látek se specifickou funkcí v těle (hem – hemoglobin, puriny – NK, kreatin – energetický substrát pracujícího svalu)

  • Zdroj E

  • Stavební (kolagen, elastin, keratin)

  • Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin)

  • Zajišťují pohyb (aktin, myosin)

  • Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory,..)

  • Ochranné a obranné (imunoglobuliny, fibrin, fibrinogen)

Z VÝŽIVOVÉHO HLEDISKA SE DĚLÍ:

  • Plnohodnotné – obsahují všechny esenciální AK v množství potřebném pro výživu člověka, např. vaječná a mléčná bílkovina

  • Skoro plnohodnotné – některé esenciální AK jsou mírně nedostatkové, např. svalové bílkoviny

  • Neplnohodnotné – některé esenciální AK jsou nedostatkové, např. veškeré rostlinné bílkoviny, vazivové bílkoviny aj.

Z HLEDISKA BIOLOGICKÝCH FUNKCÍ

  • Strukturní – buňky tkání

  • Plasmatické – převážně ve formě fosfoproteinů

  • Katalytické

Limitující AK – relativně (pro potřeby člověka) nejmenší obsah v bílkovině – nejnižší AAS (aminoacicskore - kvalitu bílkovin zjišťujeme porovnáním jednotlivých AK s AK stejnou ve vaječném bílku – nejnižší poměr)

  • Určuje rozsah (limituje) proteosyntézy v játrech

  • Lysin, metionin

Rostlinné bílkoviny

  • Neplnohodnotné bílkoviny buď nemají všechny esenciální AK nebo je obsahují v nesprávném poměru

  • AK, které je v bílkovině nejméně, se nazývá limitující AK

  • U luštěnin je limitující AK metionin, u pšenice lyzin, u kukuřice tryptofan, u sóje metionin a cystein

  • Z obilovin má nejvyšší hodnotu žito, nejnižší pšenice

  • Brambory obsahují pouze 2 % bílkoviny (protuberin), která je však kvalitní s vysokým obsahem

Potřeba proteinů

  • Minimální denní potřeba dospělého člověka je 0,5-0,6 g plnohodnotného proteinu na 1 kg tělesné hmotnosti, pod tuto hodnotu by už mohly nastat zdravotní potíže

  • Optimální potřeba je 0,9-1 kg

  • Malé děti potřebují proteiny pro růst – doporučované množství 2 g/ 1 kg tělesné hmotnosti

  • Stejně se zvyšuje potřeba proteinů v druhé růstové fázi, v pubertě

  • U kojících žen se doporučuje 1,5- 2 g na 1 kg

  • Zvláštní nároky mají sportovci – bez speciálních přípravků (anabolika) může dospělý sportovec využít max. 1,3 na 1 kg

Témata, do kterých materiál patří