2.-Proteiny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Proteiny
Jedná se o biopolymery, vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 složené z AK
Název odvozený Berzeliem z řeckého prótéo („proteuw“ = zaujímán první místo)
Ve výživě hovoříme cca o 20 AK
V případě jednoduchého proteinu, složeného ze 100 AK, může vzniknout 20100 rozdílných primárních proteinových sktruktur
Dusíkaté látky - průměrná bílkovina 16 % -- > 6,25
Dusíkaté látky nebílkovinné (močovina,…)
Vzájemné vazby metabolismu základních živin
Uhlíkaté řetězce, které se na něco využívají v podobně E, když jsou bílkoviny přijímaná v nadbytku – uhlíkatý řetězec spálen a využit na E
Ze sacharidů využit jako základ na bílkoviny
Úplná eliminace sacharidů – nevýhodná – nejjednodušší zdroj E
U lipidů úplné vyloučení nelze – kvůli esenciálním
Tuky potřeba vyloučit – nelze
Náhrada sacharidů a lipidů bílkovinami je nevhodná a zatěžuje organismus
Proteiny ve výživě
FUNKCE:
Tvorba plazmatických proteinů
Tvorba proteinů se specifickou funkcí v těle
Tvorba dalších N látek se specifickou funkcí v těle (hem – hemoglobin, puriny – NK, kreatin – energetický substrát pracujícího svalu)
Zdroj E
Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin)
Zajišťují pohyb (aktin, myosin)
Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory,..)
Ochranné a obranné (imunoglobuliny, fibrin, fibrinogen)
Z VÝŽIVOVÉHO HLEDISKA SE DĚLÍ:
Plnohodnotné – obsahují všechny esenciální AK v množství potřebném pro výživu člověka, např. vaječná a mléčná bílkovina
Skoro plnohodnotné – některé esenciální AK jsou mírně nedostatkové, např. svalové bílkoviny
Neplnohodnotné – některé esenciální AK jsou nedostatkové, např. veškeré rostlinné bílkoviny, vazivové bílkoviny aj.
Z HLEDISKA BIOLOGICKÝCH FUNKCÍ
Strukturní – buňky tkání
Plasmatické – převážně ve formě fosfoproteinů
Katalytické
Limitující AK – relativně (pro potřeby člověka) nejmenší obsah v bílkovině – nejnižší AAS (aminoacicskore - kvalitu bílkovin zjišťujeme porovnáním jednotlivých AK s AK stejnou ve vaječném bílku – nejnižší poměr)
Určuje rozsah (limituje) proteosyntézy v játrech
Lysin, metionin
Rostlinné bílkoviny
Neplnohodnotné bílkoviny buď nemají všechny esenciální AK nebo je obsahují v nesprávném poměru
AK, které je v bílkovině nejméně, se nazývá limitující AK
U luštěnin je limitující AK metionin, u pšenice lyzin, u kukuřice tryptofan, u sóje metionin a cystein
Z obilovin má nejvyšší hodnotu žito, nejnižší pšenice
Brambory obsahují pouze 2 % bílkoviny (protuberin), která je však kvalitní s vysokým obsahem
Potřeba proteinů
Minimální denní potřeba dospělého člověka je 0,5-0,6 g plnohodnotného proteinu na 1 kg tělesné hmotnosti, pod tuto hodnotu by už mohly nastat zdravotní potíže
Optimální potřeba je 0,9-1 kg
Malé děti potřebují proteiny pro růst – doporučované množství 2 g/ 1 kg tělesné hmotnosti
Stejně se zvyšuje potřeba proteinů v druhé růstové fázi, v pubertě
U kojících žen se doporučuje 1,5- 2 g na 1 kg
Zvláštní nároky mají sportovci – bez speciálních přípravků (anabolika) může dospělý sportovec využít max. 1,3 na 1 kg