Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2.-Proteiny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20,39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Proteiny Jedná se o biopolymery, vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 složené z AKNázev odvozený Berzeliem z řeckého prótéo („proteuw“ = zaujímán první místo)Ve výživě hovoříme cca o 20 AKV případě jednoduchého proteinu, složeného ze 100 AK, může vzniknout 20100rozdílných primárních proteinových sktrukturDusíkaté látky - průměrná bílkovina 16 % -- > 6,25 Dusíkaté látky nebílkovinné (močovina,…) Vzájemné vazby metabolismu základních živin Uhlíkaté řetězce, které se na něco využívají v podobně E, když jsou bílkoviny přijímaná v nadbytku – uhlíkatý řetězec spálen a využit na E Ze sacharidů využit jako základ na bílkoviny Úplná eliminace sacharidů – nevýhodná – nejjednodušší zdroj E U lipidů úplné vyloučení nelze – kvůli esenciálním Tuky potřeba vyloučit – nelze Náhrada sacharidů a lipidů bílkovinami je nevhodná a zatěžuje organismus Proteiny ve výživě FUNKCE: Tvorba plazmatických proteinůTvorba proteinů se specifickou funkcí v těleTvorba dalších N látek se specifickou funkcí v těle (hem – hemoglobin, puriny – NK, kreatin – energetický substrát pracujícího svalu)Zdroj EStavební (kolagen, elastin, keratin)Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin)Zajišťují pohyb (aktin, myosin)Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory,..)Ochranné a obranné (imunoglobuliny, fibrin, fibrinogen) Z VÝŽIVOVÉHO HLEDISKA SE DĚLÍ: Plnohodnotné – obsahují všechny esenciální AK v množství potřebném pro výživu člověka, např. vaječná a mléčná bílkovinaSkoro plnohodnotné – některé esenciální AK jsou mírně nedostatkové, např. svalové bílkovinyNeplnohodnotné – některé esenciální AK jsou nedostatkové, např. veškeré rostlinné bílkoviny, vazivové bílkoviny aj. Z HLEDISKA BIOLOGICKÝCH FUNKCÍ Strukturní – buňky tkáníPlasmatické – převážně ve formě fosfoproteinůKatalytické Limitující AK – relativně (pro potřeby člověka) nejmenší obsah v bílkovině – nejnižší AAS (aminoacicskore - kvalitu bílkovin zjišťujeme porovnáním jednotlivých AK s AK stejnou ve vaječném bílku – nejnižší poměr) Určuje rozsah (limituje) proteosyntézy v játrechLysin, metionin Rostlinné bílkoviny Neplnohodnotné bílkoviny buď nemají všechny esenciální AK nebo je obsahují v nesprávném poměruAK, které je v bílkovině nejméně, se nazývá limitující AKU luštěnin je limitující AK metionin, u pšenice lyzin, u kukuřice tryptofan, u sóje metionin a cysteinZ obilovin má nejvyšší hodnotu žito, nejnižší pšeniceBrambory obsahují pouze 2 % bílkoviny (protuberin), která je však kvalitní s vysokým obsahem Potřeba proteinů Minimální denní potřeba dospělého člověka je 0,5-0,6 g plnohodnotného proteinu na 1 kg tělesné hmotnosti, pod tuto hodnotu by už mohly nastat zdravotní potížeOptimální potřeba je 0,9-1 kgMalé děti potřebují proteiny pro růst – doporučované množství 2 g/ 1 kg tělesné hmotnostiStejně se zvyšuje potřeba proteinů v druhé růstové fázi, v pubertěU kojících žen se doporučuje 1,5- 2 g na 1 kgZvláštní nároky mají sportovci – bez speciálních přípravků (anabolika) může dospělý sportovec využít max. 1,3 na 1 kg Základním stavebním kamenem bílkovin jsou: L-AK – charakterizuje je přítomnost aminoskupiny a karboxylové skupinyAK jsou spojeny peptidovými vazbami Rozdělené bílkovin Jednoduché Albuminy – mají relativně malou molekulu, často jsou přítomny s globulíny Globiny (hemoglobin, myoglobin) Laktoalbumin (v mléce) Albumin vaječná Inzulin Myogen svalstvaGlobuliny – ve většině vílkovinných látekMyozin, aktinFibrinogenGluteliny – spolu s prolaminy tvoří bílkovinu lepku (gluten)Glutenin v pšeniciOryzenin v rýžiProlaminyGliadin v pšenici a rybích játrechHordein v ječmeniZein v kukuřiciLepek, hlavní bílkovina pšeničného zrnaHistony – v plazmě buněčného jádra a chromozomechProtaminy – vyskytující se ve vaječných buňkách ryb – salmin (losos), sturin (vyza)Skleroproteiny – tvoří podpůrnou hmotu buňkyV živočišném organismu hrají podobnou úlohu jako celulóza v rostlináchKolagen – obsažen v pojivu, šlachách, vazech, částečně v kostech, chrupavkách, kůžiElastin – společně s kolagenem ve šlachách, elastických vláknech, cévách a pojivuKeratin – hlavně ve zrohovatělých tkáních, nehtech Složené Obsahují též látky nebílkovinné povahy vázané celkem volnou vazbou na protein Glykoproteiny – sacharidová prostetická skupina Glykoproteiny s obsahem sacharidů pod 4 % ovalbumin, ovoglobulin, kasein Glykoproteiny s obsahem sacharidů nad 4 % - tzv. mucinyLipoproteinyFosfoproteiny – fosfor - kasein v mléceNukleoproteiny -Chromoproteiny – prostetická skupina barviva (hemoglobin, myoglobin, cytochromy, flavoproteiny)Metaloproteiny – vázaný kov (ceruplasmin, feririn) Další fyziologicky účinné látky Solanin – bramboryTomatin – rajčataKofein – kávaLektiny – bílkoviny, které specificky váží oli

Témata, do kterých materiál patří