Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2.-Proteiny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Semiesenciální, které jsou nezbytné v určitých situacích (růst, renální insuficience), 2 u dětí nebo při nějakém zásahu do organismu

    • Histidin, arginin (období růstu), tyrosin (selhání ledvin)

  • Neesenciální (postradatelné), které organismus sice potřebuje, ale dokáže si je vytvořit

    • Glycin, kyselina glutamová, glutamin, serin, taurin, alanin, ornitin, tyrozin, cystein, protin, hydroxyprolin, kyselina asparagová, asparagin

  • Funkce AK

    • AK s rozvětvenými postranními řetězci – mají stimulační účinek na proteosyntézu ve svalové tkáni a podporují anabolismus

    • Cystein a mtionin

    • Cystin

    • Metionin

    • Fenylalanin – obsahují benzenové jádro podobně jako neesenciální tyrozin, který se z fenylalaninu tvoří

    • Z těchto AK vzniknou v organismu hormony adrenalin a tyrozin

    • Tryprofan – potřebný pro syntézu kyseliny nikotinové

    • Lyzin – limitující AK

    • Kyselina glutamová – převážně v pšeničných proteinech

      • Fyziologické dávky oddalují svalovou únavu a zlepšují vyšší nervovou činnost

    • Histidin

    • Arginin

    Denaturace

    • Před vlastním příjmem potravin dochází při jejich přípravě k fyzikální denaturaci, působením tepla nebo při mrazírenské úpravě

    • Z výživového hlediska lze takovou denaturaci považovat za žádoucí, protože porušením nativní struktury proteinů se zlepší přístupnost proteolytických enzymů

    • Mimo to se denaturují některé nutriční a přirozeně toxické látky, ale i enzymy a bílkovinné struktury mikroorganismů

    • Denaturaci však doprovází i reakce, které snižují nutriční hodnotu bílkovin

    • Maillardova reakce – sacharidy s bílkovinami

      • První fáze – prostá kondenzace – stravitelnost se nemění

      • Další průběh – destrukce sacharidové složky – vnik furfuralu, produkty polymerují za vzniku hnědých, nestravitelných látek

      • Hnědé zbarvení chlebové kůrky, pečeného masa, polévkové koření

      • Podílí se na chuti tepelně upravených potravin

    BHB – biologická hodnota bílkovin

    PER – zvířata se nechají růst, zváží se, krmí se, zváží se – spotřeba dusíku na jednotku přírůstku

    NPU – čisté využití N bílkovin

    EAASI – esencialaminoacicskoreindex

    Témata, do kterých materiál patří