Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2.-Proteiny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Základním stavebním kamenem bílkovin jsou:

  • L-AK – charakterizuje je přítomnost aminoskupiny a karboxylové skupiny

  • AK jsou spojeny peptidovými vazbami

Rozdělené bílkovin

  • Jednoduché

    • Albuminy – mají relativně malou molekulu, často jsou přítomny s globulíny

      • Globiny (hemoglobin, myoglobin)

      • Laktoalbumin (v mléce)

      • Albumin vaječná

      • Inzulin

      • Myogen svalstva

  • Globuliny – ve většině vílkovinných látek

  • Myozin, aktin

  • Fibrinogen

  • Gluteliny – spolu s prolaminy tvoří bílkovinu lepku (gluten)

  • Glutenin v pšenici

  • Oryzenin v rýži

  • Prolaminy

  • Gliadin v pšenici a rybích játrech

  • Hordein v ječmeni

  • Zein v kukuřici

  • Lepek, hlavní bílkovina pšeničného zrna

  • Histony – v plazmě buněčného jádra a chromozomech

  • Protaminy – vyskytující se ve vaječných buňkách ryb – salmin (losos), sturin (vyza)

  • Skleroproteiny – tvoří podpůrnou hmotu buňky

  • V živočišném organismu hrají podobnou úlohu jako celulóza v rostlinách

  • Kolagen – obsažen v pojivu, šlachách, vazech, částečně v kostech, chrupavkách, kůži

  • Elastin – společně s kolagenem ve šlachách, elastických vláknech, cévách a pojivu

  • Keratin – hlavně ve zrohovatělých tkáních, nehtech

  • Složené

    • Obsahují též látky nebílkovinné povahy vázané celkem volnou vazbou na protein

    • Glykoproteiny – sacharidová prostetická skupina

      • Glykoproteiny s obsahem sacharidů pod 4 % ovalbumin, ovoglobulin, kasein

      • Glykoproteiny s obsahem sacharidů nad 4 % - tzv. muciny

  • Lipoproteiny

  • Fosfoproteiny – fosfor - kasein v mléce

  • Nukleoproteiny -

  • Chromoproteiny – prostetická skupina barviva (hemoglobin, myoglobin, cytochromy, flavoproteiny)

  • Metaloproteiny – vázaný kov (ceruplasmin, feririn)

Další fyziologicky účinné látky

  • Solanin – brambory

  • Tomatin – rajčata

  • Kofein – káva

  • Lektiny – bílkoviny, které specificky váží oligodacharidové řetězce a jsou povahy imunoglobulinů, luštěniny, antinutriční látky, snižující aktivinu trávicích enzymů, poškozují sliznici tenkého střeva

Struktura

  • Primární – pořadí AK

  • Sekundární – plošné uspořádání

  • Terciální + kvartérní – prostorové uspořádání

Nativní přírodní protein – špatně travitelný, při tepelné úpravě se struktura prostorová degraduje – plošná – peptidová

Rostliny syntetizují všechny AK z anorganických sloučenin (N získávají z dusičnanů

Živočichové jsou odkázání na organické dusíkaté látky vyrobené rostlinami nebo jinými živočichy (dostávají je potravou v podobě proteinů)

  • Neumějí totiž vytvořit aminovou NH2 skupinu

  • Bílkoviny se musí v trávicím traktu živočichů rozložit na AK a opět vzniknout „de novo“ jako bílkoviny tělo vlastní

  • Mimo to mají živočišné organismy omezenou schopnost přenášet aminoskupinu jedné AK

Rozdělení AK

  • Esenciální (nezbytné), které musí organismus přijímat v potravě, neboť si je nedovede sám vytvořit, 8

    • Leucin, izoleucin, valin, metionin, fenylalanin, lyzin, treonin, tryptofan

Témata, do kterých materiál patří