2.-Proteiny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Základním stavebním kamenem bílkovin jsou:
L-AK – charakterizuje je přítomnost aminoskupiny a karboxylové skupiny
AK jsou spojeny peptidovými vazbami
Rozdělené bílkovin
Jednoduché
Albuminy – mají relativně malou molekulu, často jsou přítomny s globulíny
Globiny (hemoglobin, myoglobin)
Laktoalbumin (v mléce)
Albumin vaječná
Inzulin
Myogen svalstva
Globuliny – ve většině vílkovinných látek
Myozin, aktin
Fibrinogen
Gluteliny – spolu s prolaminy tvoří bílkovinu lepku (gluten)
Glutenin v pšenici
Oryzenin v rýži
Prolaminy
Gliadin v pšenici a rybích játrech
Hordein v ječmeni
Zein v kukuřici
Lepek, hlavní bílkovina pšeničného zrna
Histony – v plazmě buněčného jádra a chromozomech
Protaminy – vyskytující se ve vaječných buňkách ryb – salmin (losos), sturin (vyza)
Skleroproteiny – tvoří podpůrnou hmotu buňky
V živočišném organismu hrají podobnou úlohu jako celulóza v rostlinách
Kolagen – obsažen v pojivu, šlachách, vazech, částečně v kostech, chrupavkách, kůži
Elastin – společně s kolagenem ve šlachách, elastických vláknech, cévách a pojivu
Keratin – hlavně ve zrohovatělých tkáních, nehtech
Složené
Obsahují též látky nebílkovinné povahy vázané celkem volnou vazbou na protein
Glykoproteiny – sacharidová prostetická skupina
Glykoproteiny s obsahem sacharidů pod 4 % ovalbumin, ovoglobulin, kasein
Glykoproteiny s obsahem sacharidů nad 4 % - tzv. muciny
Lipoproteiny
Fosfoproteiny – fosfor - kasein v mléce
Nukleoproteiny -
Chromoproteiny – prostetická skupina barviva (hemoglobin, myoglobin, cytochromy, flavoproteiny)
Metaloproteiny – vázaný kov (ceruplasmin, feririn)
Další fyziologicky účinné látky
Solanin – brambory
Tomatin – rajčata
Kofein – káva
Lektiny – bílkoviny, které specificky váží oligodacharidové řetězce a jsou povahy imunoglobulinů, luštěniny, antinutriční látky, snižující aktivinu trávicích enzymů, poškozují sliznici tenkého střeva
Struktura
Primární – pořadí AK
Sekundární – plošné uspořádání
Terciální + kvartérní – prostorové uspořádání
Nativní přírodní protein – špatně travitelný, při tepelné úpravě se struktura prostorová degraduje – plošná – peptidová
Rostliny syntetizují všechny AK z anorganických sloučenin (N získávají z dusičnanů
Živočichové jsou odkázání na organické dusíkaté látky vyrobené rostlinami nebo jinými živočichy (dostávají je potravou v podobě proteinů)
Neumějí totiž vytvořit aminovou NH2 skupinu
Bílkoviny se musí v trávicím traktu živočichů rozložit na AK a opět vzniknout „de novo“ jako bílkoviny tělo vlastní
Mimo to mají živočišné organismy omezenou schopnost přenášet aminoskupinu jedné AK
Rozdělení AK
Esenciální (nezbytné), které musí organismus přijímat v potravě, neboť si je nedovede sám vytvořit, 8
Leucin, izoleucin, valin, metionin, fenylalanin, lyzin, treonin, tryptofan