Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2.-Proteiny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20,39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

godacharidové řetězce a jsou povahy imunoglobulinů, luštěniny, antinutriční látky, snižující aktivinu trávicích enzymů, poškozují sliznici tenkého střeva Struktura Primární – pořadí AKSekundární – plošné uspořádáníTerciální + kvartérní – prostorové uspořádání Nativní přírodní protein – špatně travitelný, při tepelné úpravě se struktura prostorová degraduje – plošná – peptidová Rostliny syntetizují všechny AK z anorganických sloučenin (N získávají z dusičnanů Živočichové jsou odkázání na organické dusíkaté látky vyrobené rostlinami nebo jinými živočichy (dostávají je potravou v podobě proteinů) Neumějí totiž vytvořit aminovou NH2skupinuBílkoviny se musí v trávicím traktu živočichů rozložit na AK a opět vzniknout „de novo“ jako bílkoviny tělo vlastníMimo to mají živočišné organismy omezenou schopnost přenášet aminoskupinu jedné AK Rozdělení AK Esenciální (nezbytné), které musí organismus přijímat v potravě, neboť si je nedovede sám vytvořit, 8 Leucin, izoleucin, valin, metionin, fenylalanin, lyzin, treonin, tryptofanSemiesenciální, které jsou nezbytné v určitých situacích (růst, renální insuficience), 2 u dětí nebo při nějakém zásahu do organismu Histidin, arginin (období růstu), tyrosin (selhání ledvin)Neesenciální (postradatelné), které organismus sice potřebuje, ale dokáže si je vytvořit Glycin, kyselina glutamová, glutamin, serin, taurin, alanin, ornitin, tyrozin, cystein, protin, hydroxyprolin, kyselina asparagová, asparagin Funkce AK AK s rozvětvenými postranními řetězci – mají stimulační účinek na proteosyntézu ve svalové tkáni a podporují anabolismusCystein a mtioninCystinMetioninFenylalanin – obsahují benzenové jádro podobně jako neesenciální tyrozin, který se z fenylalaninu tvoříZ těchto AK vzniknou v organismu hormony adrenalin a tyrozinTryprofan – potřebný pro syntézu kyseliny nikotinovéLyzin – limitující AKKyselina glutamová – převážně v pšeničných proteinech Fyziologické dávky oddalují svalovou únavu a zlepšují vyšší nervovou činnostHistidinArginin Denaturace Před vlastním příjmem potravin dochází při jejich přípravě k fyzikální denaturaci, působením tepla nebo při mrazírenské úpravěZ výživového hlediska lze takovou denaturaci považovat za žádoucí, protože porušením nativní struktury proteinů se zlepší přístupnost proteolytických enzymůMimo to se denaturují některé nutriční a přirozeně toxické látky, ale i enzymy a bílkovinné struktury mikroorganismůDenaturaci však doprovází i reakce, které snižují nutriční hodnotu bílkovinMaillardova reakce – sacharidy s bílkovinami První fáze – prostá kondenzace – stravitelnost se nemění Další průběh – destrukce sacharidové složky – vnik furfuralu, produkty polymerují za vzniku hnědých, nestravitelných látek Hnědé zbarvení chlebové kůrky, pečeného masa, polévkové koření Podílí se na chuti tepelně upravených potravin BHB – biologická hodnota bílkovin PER – zvířata se nechají růst, zváží se, krmí se, zváží se – spotřeba dusíku na jednotku přírůstku NPU – čisté využití N bílkovin EAASI – esencialaminoacicskoreindex

Témata, do kterých materiál patří