3.-Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Poruchy metabolismu glukózy
Diabetes mellitus (cukrovka)
Choroba, kterou způsobuje nedostatečná tvorba nebo působení hormonu inzulínu
I. Typ – porucha tvorby inzulinu a jeho absolutní nedostatek
II. Typ – relativní nedostatek inzulínu, u obézních klesá na buňkách počet inzulinových receptorů, hladina inzulinu při tom muže být v normálu nebo i zvýšená
Při příjmu glukózy není tato regulovaně odbourávána a nastává hyperglykémie. (90 %)
Léčí SE orálně podávanými antidiabetiky, posléze inzulínem.
III. Typ – se léčí inzulinem
Glykémie – hladina glukosy v krvi
Normální – 4-5,5 mmol/l (0,7-1 g/l)
Hyperglykemie – nad 8 mmol/l
Hypoglykemie – pod 4 mmol/l
Hypoglykemický šok – pod 2,5 mmmol/l (0,4 g/l)
Glykemická křivka – podání 75 g glukosy v roztoku vody nalačno, sledují se změny hladiny v krvi po 1 a 2 hod.
Glykemický index – poměr plochy vzestupu glykemie po dvou hodinách u zdravých osob, anebo po třech hodinách u diebetiků, ve srovnání s příjmem ekvivalentního množství glukozy nebo chleba jako referenčních sacharidových zdrojů
čím nižší, tím lepší, zejména u diabetiků, u některých potravin je následující:
chléb (bílý) 94
Obilninové vločky 84
Brambory 90
Rýže 84
Kukuřice 79
Těstoviny 59
Luštěniny (čočka) 46
Glykemická nálož – množství sacharidů násobené glykemickým indexem
Jedna jednotka glykemické nálože odpovídá glykemickému efektu 1 gramu glukosy.
Typická hodnota glykemické nálože za den při standardním stravování odpovídá hodnotě 100, pokud je 80 a méně, jedná se o nízkou glykemickou nálož, pokud přesáhne hodnotu 120, jde o vysokou glykemickou nálož.
Poruchy metabolismu laktózy
V organismu se štěpí beta-glykosidovou vazbou na glukozu a galaktozu
U lidí s nedostatkem nebo nízkou aktivitou tohoto enzymu se objevuje laktózová intolerance, netráví laktázu – průjmy, nadýmání
Nestrávená laktóza se tráví mikrobiálně v tlustém střevě – velké množství plynů a roste osmotický tlak - vstřebává se do střeva voda, ředí se obsah – průjmy až dehydratace organismu.
V dospělosti aktivita laktázy klesá, ale i s teplotou a zeměpisnou šířkou se aktivita laktázy snižuje až úplně mizí
Laktáza se tvoří v kartáčkovém lemu enterocytů, všechny nedostatky v činnosti střeva vedou ke snížené aktivitě laktázy (neléčená celiakie)
Vrozená laktózová intolerance je velmi nebezpečná u novorozenců.
Vznik přívodu sacharózy ke vzniku karies
Podobné účinky i glukóza, fruktóza a maltóza
Tyto cukry nevedou k tvorbě karies samy o sobě
Mikrobiální flóra v ústní dutině pokrývající zubní povrch
Patří k nim zejména Streptococcus mutans, vytvářející kolonie na zubním povrchu, kdy tyto streptokoky rozkládají výše uvedené jednoduché sacharidy, a kyselé produkty jejich degradace narušují sklovinu, čímž je iniciován vznik zubního kazu
Příjem v nápojích má zjevně menší kariogenní efekt, než příjem tuhých potravin obsahujících tyto cukry (bonbóny, čokoláda)