EAS ke zkoušce
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Hospodaření založené na produkci potravin optimální kvality a množství, při použití praktik trvale udržitelného rozvoje, s cílem vyhnout se používání chemikálií a minimalizovat poškození život. prostředí.
Využívají se pestré osevní postupy, přirozené metody ochrany proti škůdcům, pleveli a nemocemi, uzavřený koloběh látek a živin, vyžaduje se humánní zacházení se zvířaty, kdy je kladen důraz na pohodu chovaných hospodářských zvířat (welfare).
Úroveň rozvinutosti ekolog. zem. sledují tyto ukazatelé: počet podniků, výměra půdy, objem vyrobené produkce, obrat s biopotravinami…
Plochy v ekolog. zem. jsou využívány především jako pastviny, orná půda zaujímá pouze cca 10%. Podniky jsou silně koncentrovány do oblastí s vyšší nadmořskou výškou a horšími přírod. podmínkami pro zem. výrobu. Nejvíce farem - Karlovarský, Jihočeský a Moravskoslez. kraj.
Státní podporu dostávají ekologičtí zemědělci z Programu rozvoje venkova.