Laboratorní cvičení č. 2
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Laboratorní cvičení č. 2
Úloha č. 1: Důkaz redukujících monosacharidů (Fehlingův test)
Teoretický úvod
Sladkou chuť ovoce způsobuje glukóza a fruktóza, jež jsou přítomné v buněčné šťávě. Jsou to monosacharidy s aldehydovou skupinou, a tudíž mají redukční vlastnosti. Přidáním snadno redukovatelných látek k roztoku těchto monosacharidů dochází k oxidaci aldehydové skupiny na karboxylovou a redukuje se přidané činidlo, čímž se změní barva nebo vznikne sraženina.
Při vzniku Fehlingova činidla nastává nejdříve reakce CuSO4∙5H2O a NaOH, vzniká světle modrá sraženina Cu(OH)2. Jsou-li přítomny redukující cukry, dochází k oxidaci ketonické či aldehydické skupiny a současně k redukci Cu2+ na Cu+, tím se barva mění z modré na oranžovohnědou.
Sacharóza je tvořena glukózou a fruktózou, jedná se o disacharid. Aldehydické skupiny jsou zapojeny do glykosidické vazby mezi glukózou a fruktózou. Proto patří sacharóza mezi neredukující cukry, s Fehlingovým roztokem nereaguje. Lze však ve zkumavce pozorovat modré zbarvení Fehlingova činidla.
Materiál a pomůcky
Ovocná šťáva, glukóza, sacharóza, Fehlingovo činidlo (Fehlingovo činidlo I – roztok CuSO4∙5H2O, Fehlingovo činidlo II – vinan sodno-draselný (Seignettova sůl), NaOH), sada
zkumavek, stojan na zkumavky, držák na zkumavky, kapátko, destilovaná voda, kahan, zápalky.
Postup
Slijeme 5 ml Fehlingova činidla I a 5 ml Fehlingova činidla II. Do první zkumavky dáme ¾ malé lžičky glukózy a 5 ml vody. Do druhé zkumavky dáme stejné množství sacharózy a vody. Do třetí zkumavky nalijeme 5 ml ovocné šťávy. Do všech zkumavek přidáme 1 ml směsi Fehlingova činidla I a II, poté zahřejeme. Pozorujeme změnu zbarvení.
Výsledky
Obsah zkumavky s roztokem glukózy a ovocné šťávy se zbarvil do oranžovohněda.
Obsah zkumavky s roztokem sacharózy zůstal modře zbarvený.
Závěr
Oranžovohnědé zbarvení glukózy dokazuje, že se jedná o redukující monosacharid. Obdobné zbarvení ovocné šťávy dokazuje přítomnost redukujících monosacharidů. Sacharóza nereaguje s Fehlingovým činidlem, tudíž redukující monosacharidy neobsahuje a modré zbarvení je způsobeno pouze přidáním Fehlingova činidla.
Úloha č. 2: Důkaz celulózy
Teoretický úvod
Celulóza je stavební polysacharid tvořící hlavní složku buněčných stěn. Je nerozpustná ve vodě. Její molekuly tvoří řetězce β-glukózových jednotek. Makromolekuly se dále spojují do micel a mikrofibril, tím vytvářejí buněčnou síť. Uspořádání mikrofibril určuje směr růstu buňky. Sama se s jódem nebarví. Přítomnost se dokazuje přidáním chlorzinkjódu, kdy chlorid zinečnatý částečně přemění celulózu. Její produkty dávají s jódem modré zbarvení. Celulóza tvoří buněčné stěny trichomů semen bavlníku srstnatého (Gossypium hirsutum) – vata, bavlna.
Materiál a pomůcky