Laboratorní cvičení č. 5
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Z grafu odečteme, při které koncentraci roztoku nastala hraniční plazmolýza u 50 % buněk.
Vypočteme osmotický tlak buněčné šťávy podle van´t Hoffovy rovnice:
π = R*T*c*i
kde π je osmotický tlak (jednotka kPa); R je molární plynová konstanta
(R = 8,31447 J.mol-1.K-1);
T je teplota (jednotka K, Kelvin), při které byl pokus prováděn
(teplotu laboratoře převedeme na Kelviny přičtením hodnoty 273); c je molární koncentrace roztoku
(jednotka M, mol.dm-3); i je konstanta zohledňující disociaci rozpuštěné látky, pro neelektrolyty i = 1.
Výsledek uvedeme v Mpa.
Koncentrace roztoku
sacharózy
% plazmolyzovaných buněk cibule kuchyňská douška 0,2 13 0 0,3 24 6 0,4 26 18 0,5 42 29 0,6 50 43 0,8 84 72Výsledky
[CHART]
Pozn.: Hraniční plazmolýza u 50 % buněk cibule kuchyňské nastala při 0, 6 M koncentrace roztoku.
[CHART]
Pozn.: Hraniční plazmolýza u 50 % buněk doušky nastala při 0,66 M koncentrace roztoku.
Osmotický tlak buněčné šťávy cibule kuchyňské:
π = R*T*c*i = 8,31447*297*0,6*1 = 1481,64 kPa = 1,482 Mpa
Osmotický tlak buněčné šťávy doušky:
π = R*T*c*i = 8,31447*297*0,66*1 = 1629,80 kPa = 1,630 Mpa
Závěr
Metodou hraniční plazmolýzy jsme stanovili osmotický tlak buněčné šťávy.
Hraniční plazmolýza u 50 % buněk cibule kuchyňské (Alium cepa) nastala při 0,6 M koncentrace roztoku. Osmotický tlak její buněčné šťávy činí 1,482 Mpa.
Hraniční plazmolýza u 50 % buněk doušky (Egeria sp.) nastala při 0,66 M koncentrace roztoku, z toho důvodu je hodnota osmotického tlaku její buněčné šťávy 1,630 Mpa.