Laboratorní cvičení č. 8
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Laboratorní cvičení č. 8
Úloha č. 1: Příjem vody semeny s obsahem různých zásobních látek
Teoretický úvod
V okamžiku, kdy semena přijímají vodu, začnou nejprve bobtnat koloidy buněčných stěn a protoplastu, poté voda začne vnikat i do vakuol buněk. Podle charakterů zásobních látek obsažených v semeni se odvíjí množství vody přijímané semenem k nabobtnání koloidů. Pokud semena obsahují hodně bílkovin, bobtnají podstatně více, než semena kde je rezervní látkou škrob. To lze dokázat jednak objemovým rozdílem semen, jednak rozdílem hmotnosti semen v důsledku přijaté vody.
Materiál a pomůcky
Semena hrachu setého (Pisum sativum), semena sóji luštinaté (Glycine max) a pšenice seté (Triticum aestivum), kádinky, odměrný válec, váhy.
Postup
Připravili jsme vzorky semen a obilek o objemu 10 ml. Vzorky jsme zvážili a vsypali do kádinek o objemu 50 ml. 24 hodin před následujícím cvičením bylo ke vzorkům přidáno vždy 30 ml vody. V následujícím cvičení jsme stanovili objemové a hmotnostní změny jednotlivých vzorků. Nakonec jsme zdůvodnili rozdíly mezi jednotlivými druhy rostlin.
Výsledky
Tabulka: Objemové a hmotnostní změny jednotlivých vzorků
Rostlina Počáteční Koncový ∆ V [ml] Počáteční Koncová ∆ m [g] ∆ m % V [ml] V [ml] m [g] m [g] hrách 10 23 13 7,1 13,5 6,4 34,8 sója 10 28 18 6,1 14,8 8,7 47,3 pšenice 10 16 6 7,2 10,5 3,3 17,9Závěr
Dokázali jsme, že semena po přidání vody bobtnají. Nejvíce vody přijala, a tudíž i největší rozdíl hmotnosti měla sója. Důvodem je, že obsahuje bílkoviny, které bobtnají podstatně více než škrob. Jsou tedy lepší rezervní látkou.
Úloha č. 2: Růstová zkouška klíčivosti
Teoretický úvod
Klíčivost semen se v laboratorních podmínkách stanovuje pomocí různých metod. Růstová metoda patří k nejčastěji používaným. Semena se nechají nakličovat v klíčidlech nebo Petriho miskách na filtračním papíru případně písku. Nádoby se semeny se zpravidla umisťují v termostatu s konstantní teplotou a zavlažují stejným množstvím destilované vody.
Stanovení klíčivosti růstovou zkouškou trvá zpravidla sedm až deset dní, podle testovaného druhu rostliny.
Materiál a pomůcky
Semena prosa setého (Panicum miliaceum), klíčidla (případně Petriho misky), filtrační papír.
Postup
Na klíčidla nebo Petriho misky položíme filtrační papír a zvlhčíme jej asi 10 ml vody (semena na miskách nesmí být ponořená). Na něj pak rozložíme do pravidelné mřížky vzorky semen. Přikryté misky (klíčidla) ponecháme při laboratorní teplotě. Klíčení obilek pravidelně sledujeme (v časovém rozestupu cca 24 hodin). Výsledné hodnoty zapisujeme do tabulky. Vypočteme klíčivost semen a graficky vyjádříme energii klíčení.
Výsledky
Tabulka: Výsledné hodnoty klíčivosti semen prosa
Čas [den] % vyklíčených semen 1 5 2 24 3 38 4 52 5 64 6 81 7 100