Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Cvičení č. 2 Látkové složení živých organismů II

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.9 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Fyziologie živočichů

Cvičení č. 2: Látkové složení živých organismů II

Úkol: Spalování sušiny – stanovení obsahu organických a anorganických látek

Materiál a pomůcky: živočišná tkáň z předchozího cvičení (opět každé trojčlenné skupince studentů přidělena jedna z těchto tkání: tuk, kuřecí svalovina, vepřová svalovina, rybí svalovina (v mé skupince) a kuřecí svalovina), žíhací kelímek, trojnožka, kleště, váhy, kahan

Pracovní postup:

1. Nejprve určíme hmotnost žíhacího kelímku (m(A)), přidáme sušinu a určíme její hmotnost s žíhacím kelímkem (m(B)), z ní si vypočteme hmotnost samotné sušiny (m(C)). Žíhací kelímek postavíme na trojnožku nad kahan a vypalujeme zprvu redukčním plamenem (modrý), potom oxidačním (oranžový).

2. Tkáň v kelímku žíháme do bílé popeloviny.

3. Po vychladnutí zvážíme (m(D)), stanovíme hmotnost zbylých anorganických látek (m(E)), dále stanovíme také hmotnost organických látek (m(F)), které byly vypáleny. Z hmotnosti původní tkáně stanovíme podíl složek anorganických (x1) a organických (x2).

V rámci seminární skupiny vytvoříme souhrnnou tabulku, na které budou zaznamenány tkáně od každé trojčlenné skupinky.

Výsledky: rybí svalovina

m(A) = hmotnost kelímku: 33,1 g

m(B) = hmotnost kelímku se sušinou – rybí svalovinou: 35,1 g

m(C) = hmotnost sušiny – rybí svaloviny: 2,0 g

m(D) = hmotnost kelímku s popelovinou: 34,0 g

m(E) = hmotnost anorganických látek (popeloviny): m(E) = m(D) – m(A) = 34,0 g – 33,1 g
= 0,9 g anorganických látek

m(F) = hmotnost organických látek: m(F) = m(C) – m(E) = 2,0 g – 0,9 g
= 1,1 g organických látek

Obsah anorganických látek v rybí svalové tkáni v % (x1):

x1 = $\frac{m(E)}{m(C)}$ . 100 % = $\frac{0,9}{2,0}$ . 100 %

x1 ≐ 45 % anorganických látek

Obsah organických látek v rybí svalové tkáni v % (x2):

x2 = $\frac{m(F)}{m(C)}$ . 100 % = $\frac{1,1}{2,0}$ . 100 %

x2 ≐ 55 % organických látek

Kontrola: součet organických a anorganických látek musí dát 100 % (x1 + x2 = 100 %):

x1 + x2 = 45 % + 55 % = 100 %

Výsledná tabulka:

Podíl organických a anorganických látek sušiny u jednotlivých živočišných tkání

Živočišná tkáň Organická složka [%] Anorganická složka [%] rybí svalovina 55,0 45,0 vepřová svalovina 86,7 13,3 vepřová játra 60,0 40,0 tuk 69,3 30,7 kuřecí svalovina 57,6 42,4

Závěr:

Z výsledné tabulky je zřejmé, že v sušině vždy převažuje organická složka nad anorganickou. Nejvíce organických a nejméně anorganických látek obsahuje vepřová svalovina (86,7 % organických a 13,3 anorganických látek), zatímco nejméně organických a nejvíce anorganických látek obsahuje rybí svalovina (55,0 % organických a 45,0 % anorganických látek) a kuřecí svalovina (57,6 organických a 42,4 % anorganických látek).

Ačkoliv je pravda, že organická složka vždy převažuje nad složkou anorganickou, výsledné hodnoty však neodpovídají skutečnosti, protože sušiny daných živočišných tkání byly páleny značně kratší dobu, než bylo potřeba, jinak by se totiž vypálilo mnohem více % organické složky. Správný podíl anorganických látek by měl být asi jen $\frac{1}{4}$ z hodnot, které jsou uvedeny ve výsledcích.

Témata, do kterých materiál patří