Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Cvičení č. 6 Důkaz bílkovin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.1 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Fyziologie živočichů

Cvičení č. 6: Důkaz bílkovin

Úkol č. 1: Koagulace bílkovin varem

Materiál a pomůcky: bílkovinný roztok BR (vaječný bílek ve 150 ml 0,9% NaCl – savčí fyziologický roztok, filtrace na skleněné vatě od chalátu), kyselina octová CH3COOH (5%), zkumavka, vodní lázeň

Pracovní postup:

Ke 2 ml bílkovinného roztoku ve zkumavce přidáme 1 – 2 kapky CH3COOH a povaříme.

Výsledky:

Varem se bílkoviny vysrážely ve formě bílé rosolovité neprůhledné sraženiny.

Závěr:

Dokázali jsme, že vlivem varu nastává koagulace bílkovin. Bílkoviny tedy varem ztrácí své původní vlastnosti a stávají se nerozpustné (mění se ve sraženinu), dochází tak k denaturaci nativních bílkovin.

Úkol č. 2: Vysolování bílkovin těžkými kovy

Materiál a pomůcky: BR, nasycený roztok octanu olovnatého, síran amonný a měďnatý (1%), zkumavka

Pracovní postup:

Ke 2 ml bílkovinného roztoku ve zkumavce přidáme 3 – 5 kapek octanu (síranu).

Výsledky:

V čirém roztoku se na dně zkumavky objevily bílé chomáčky denaturovaných bílkovin.

Závěr:

Dokázali jsme vysrážení bílkovin z roztoku vlivem vysolování těžkými kovy, které způsobují denaturaci bílkovin.

Úkol č. 3: Koagulace kyselinami

Materiál a pomůcky: BR, koncentrovaná kyselina dusičná HNO3, nasycený roztok hydroxidu sodného NaOH, zkumavka, vodní lázeň

Pracovní postup:

Ke 2 ml bílkovinného roztoku ve zkumavce přidáme 1 – 2 ml HNO3. Poté zahřejeme ve vodní lázni. Následně zkumavku ochladíme a přidáme 3 – 4 ml NaOH.

Výsledky:

Přidáním HNO3 do bílkovinného roztoku došlo ke koagulaci bílkovin, přičemž se vytvořila bílá sraženina. Po zahřátí zkumavky ve vodní lázni se sraženina rozpustila na žlutý roztok. Ochlazením a přidáním NaOH vznikla ve žlutém roztoku pomerančově červená sraženina.

Závěr:

Srážení bílkovin lze též uskutečnit přidáním kyseliny.

Úkol č. 4: Kvalitativní důkaz bílkovin – prostá biuretová reakce

Materiál a pomůcky: BR, 1% roztok peptidu, 10% NaOH, 1% síran měďnatý CuSO4, zkumavky

Pracovní postup:

Ke 2 – 3 ml bílkovinného roztoku v první zkumavce přidáme 2 – 3 ml NaOH a 5 – 10 kapek CuSO4, zamícháme. Do druhé zkumavky dáme 2 – 3 ml peptidu, přidáme 2 – 3 ml NaOH a 5 – 10 kapek CuSO4, zamícháme.

Výsledky:

V první zkumavce (s BR) po zamíchání vzniklo růžovofialové zbarvení. Ve druhé zkumavce (s peptidem) po zamíchání vzniklo modré zbarvení.

Závěr:

Tento proces – prostá biuretová reakce – se využívá k rozlišení bílkovin a peptidů. V obou případech se vytváří biuret, který způsobuje změnu zbarvení. Barva se mění (frekvence viditelného elektromagnetického záření se zvyšuje) s délkou peptidového řetězce.

Úkol č. 5: Oddělování iontů a solí od bílkovin

Materiál a pomůcky: BR, 1% dusičnan stříbrný AgNO3, celofán, skleněná trubička, nit, kádinka, voda, zkumavky

Témata, do kterých materiál patří