Cvičení č. 6 Důkaz bílkovin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Pracovní postup:
Do celofánového sáčku po tyčince nalijeme asi 1 ml bílkovinného roztoku. Sáček pevně zavážeme nití a vložíme do kádinky s destilovanou vodou. Po 15 minutách odebereme 2 ml vody do zkumavky a přidáme 5 – 8 kapek AgNO3.
Výsledky:
Přes celofán do destilované vody pronikly pouze chloridové ionty, bílkoviny zůstaly zachyceny v celofánu, tím došlo k vyrovnání osmotického tlaku. V odebrané destilované vodě po přidání AgNO3 vznikla bílá sraženina s nádechem do modra.
Závěr:
Podařilo se nám odfiltrovat chloridové ionty od bílkovin přes celofán, který funguje jako semipermeabilní (polopropustná) membrána, díky níž prostoupily chloridové ionty z bílkovinného roztoku do destilované vody, tedy z hypertonického prostředí do hypotonického a došlo tak k vyrovnání osmotického tlaku. Po přidání AgNO3 do destilované vody nastalo v podobě bílé sraženiny vysrážení chloridů, čímž jsme dokázali přítomnost chloridových iontů a solí ve vodě.