Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Cvičení č. 6 Důkaz bílkovin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.1 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Pracovní postup:

Do celofánového sáčku po tyčince nalijeme asi 1 ml bílkovinného roztoku. Sáček pevně zavážeme nití a vložíme do kádinky s destilovanou vodou. Po 15 minutách odebereme 2 ml vody do zkumavky a přidáme 5 – 8 kapek AgNO3.

Výsledky:

Přes celofán do destilované vody pronikly pouze chloridové ionty, bílkoviny zůstaly zachyceny v celofánu, tím došlo k vyrovnání osmotického tlaku. V odebrané destilované vodě po přidání AgNO3 vznikla bílá sraženina s nádechem do modra.

Závěr:

Podařilo se nám odfiltrovat chloridové ionty od bílkovin přes celofán, který funguje jako semipermeabilní (polopropustná) membrána, díky níž prostoupily chloridové ionty z bílkovinného roztoku do destilované vody, tedy z hypertonického prostředí do hypotonického a došlo tak k vyrovnání osmotického tlaku. Po přidání AgNO3 do destilované vody nastalo v podobě bílé sraženiny vysrážení chloridů, čímž jsme dokázali přítomnost chloridových iontů a solí ve vodě.

Témata, do kterých materiál patří