Závěrečná-zpráva-Komplexní-cvičení-v-terénu-Cikháj
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Ke stanovení jsme využili kufříkové laboratoře Viscolor a lihového teploměru. Měření bylo stanoveno a probíhalo 0,5 m od břehu rybníka Myslivna v hloubce 10 cm pod hladinou a 0,4 m od břehu Stržského potoka rovněž v hloubce 10 cm pod hladinou.
5. Pitva drobných savců
Pitvu drobných savců prováděl především pan docent Rychnovský, studentům bylo umožněno provádět pitvu jen dle individuálního zájmu.
Pomůcky: papírová podložka, nůžky, pinzeta, posuvné měřidlo, digitální váha
Postup pitvy:
Před pitvou byl každý savec změřen posuvným měřidlem a zvážen na digitální váze. Nůžkami se nastřihnul řitní otvor a postupovalo se směrem k dolní čelisti. Rozevřela se tělní dutina, rozlišila se hrudní a břišní dutina a určily se jednotlivé orgány a pohlaví.
6. Konzervování hmyzu
Pomůcky: PE nádoba s uzávěrem, papírový ubrousek, etylacetát, zkumavky s uzávěrem, etylalkohol, formaldehyd, papírové štítky, pero
Konzervování suchozemského hmyzu
Odlovené jedince jsme usmrtili pomocí par ethylacetátu ve smrtičce (PE nádoba opatřená víčkem). Do smrtičky jsme umístili smotek papírového ubrousku, na který jsme nakapali pár kapek ethylacetátu ze zásobní lahvičky. Zvláště u větších zástupců bylo potřeba nechat páry působit patřičně dlouhou dobu, aby nedošlo pouze k omráčení, nýbrž k dokonalému usmrcení hmyzu. Usmrcený hmyz jsme pak vložili do zkumavek s uzávěrem a konzervovali 70% alkoholem. Po determinaci jsme zkumavku opatřili štítkem s názvem rodu a druhu.
Konzervování vodního hmyzu
Zástupce vodního hmyzu (především však jejich larvy a nymfy) jsme na rozdíl od suchozemských druhů konzervovali ve formaldehydu, abychom předešli deformaci těl organismů (líh by je odvodnil). Konzervace se provedla tak, že se smíchalo 9 dílů vody, ve kterém byl daný organismus, v poměru ku 1 dílu 38% formaldehydu. Po determinaci jsme opatřili zkumavku štítkem s názvem rodu a druhu.
7. Preparace brouků
Pomůcky: polystyrenová podložka, špendlíky velikosti 4 a 2, papírové štítky, pero, preparační destička
Příklad preparace střevlíka:
Brouka propíchneme špendlíkem v pravé krovce, zhruba v první třetině zadečku (od hrudi). Nožičky úhledně zarovnáme pod tělo a v této poloze je zafixujeme pomocí špendlíků. Stejným způsobem zafixujeme tykadla (v přirozené poloze). Po determinaci opatříme brouky štítkem s názvem rodu a druhu.
8. Preparace motýlů
Pomůcky: preparační destička, pěnová napínadla různé velikosti, špendlíky velikosti 4 a 2, papírové pásky, papírové štítky, pero
Postup preparace motýla:
Motýla propíchneme ve středu hrudi a výšku vpichu srovnáme na preparační destičce. Poté jej připevníme do střední drážky pěnového napínadla. Křídla srovnáme tak aby dolní okraj horního křídla a horní okraj dolního křídla byly navzájem rovnoběžné a zároveň kolmé k podélné ose těla. Abychom předešli poškození křehkých křídel, nepropichujeme je, nýbrž je připevníme pomocí papírových pásek, které napneme přes plochu křídel a uchytíme pomocí špendlíků k podložce napínadla. Po determinaci opatříme motýla štítkem s názvem rodu a druhu a necháme ho vysušit.