430056-Palickova_Monika-ITV-skupina_Dr._Vodove_tzvw1
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
vody díky právě uvedenému principu.
Pomůcky
2 PET lahve spojené k sobě víčky s dírkou
voda
IV.
Stanoviště chemie
Cestovatelský deník
Samotné Atomárium se zabývá studiem částic. K tomuto pokusu jsme využili dvou sklenic filtračního
papíru, inkoustu, potravinářského barviva a vody. Sklenice jsme naplnili po okraj studenou vodou, na jejichž
vrchol jsme položili filtrační papír tak, aby se dotýkal vodní hladiny. Na jeden filtrační papír jsme nakapali pár
13
kapek inkoustu a druhý jsme posypali pár zrnky potravinářského barviva. Během reakce došlo k prolínání
inkoustu a vody. Difúze je samovolný pohyb částic v prostoru. Rychlejší byla difúze inkoustu, a to z toho
důvodu, že _inkoust je oprati potravinářskému barvivu kapalina. Pokud bychom vodu ohřáli, probíhala by
difúze rychleji, protože v teplé vodě se částice pohybují rychleji.
Vzhledem k tomu, že chemici tráví téměř celý svůj život v laboratoři, vytvářejí si vlastní laboratorní
zahrádky, a to z nerozpustných křemičitanů. Zahrádku si zasadí do obyčejné skleničky, ve které vytvoří směs
destilované vody a vodního skla v poměru 1:1, do které vhodí krystalky solí. Postupnou reakcí vznikne krásná
zahrádka, kterou si žáci nechají. Vodní sklo je roztok křemičitanu sodného a můžeme ho využít v
potravinářství nebo jako přísada do nátěrů. Samotné krystalky v roztoku vznikají díky rozpustnosti krystalů ve
vodě a nerozpustnosti ve vodním skle.
I přes to, že v laboratoři jsou zvířata přísně zakázaná, mají chemici v lásce hady, a proto si je sami vyrábějí.
Tito hadi jsou mírumilovní a během výroby navíc hezky voní po karamelu. Dokonce jsou vyráběni z odpadu,
jakým je cigaretový popel, dále z jedlé sody moučkového cukru, které jsou běžně dostupné ve všech
obchodech s potravinami. Cigaretový popel v tomto pokusu slouží jako katalyzátor, který reakci ovlivňuje
tak, že reakci urychluje a během reakce se nemění.
V histori v Praze na dvoře císaře a krále Rudolfa I . sjíždělo mnoho alchymistů, kteří se snažili objasnit tajemství
přírody nebo usilovali o snadné zbohatnutí. V 16. a 17. století na to nikdo nepřišel, ale nyní existuje
jednoduchý postup, jak si připravit třpytivé zlato. Potřebujeme na to dvě speciální chemikálie, a to jodid
draselný a dusičnan olovnatý. Dále je zapotřebí laboratorní sklo a vodu, místo, kde naše zlato uvaříme
zahřátím vody na 100 stupňů Celsia, což se označuje jako teplota varu vody. K docílení nejlepšího efektu, je
nutné smíchané roztoky ochladit. Po chvíli se začne zlato objevovat. Tento jev označujeme jako krystalizace.
Vzniklé zlato se pravým jménem nazývá jodid olovnatý.