Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




material-k-uceni

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (6.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

JAZYK (LINGUA) - Svalový orgán krytý sliznicí, svalovina příčně pruhovaná, uspořádaná do snopců, snopce oddělené vazivem, kříží se 
ve 3 rovinách, sliznice připojena ke svalové vrstvě vazivem pronikajícím štěrbinami mezi svalovými svazky 
Epitel vícevrstevný dlaždicový, nasedá na lamina propria mucosae 
– Ventrální strana: sliznice hladká, lamina propria mucosae vybíhá proti epitelu v nízké papily, submukóza vyvinutá 
– Dorzální povrch: nepravidelný s papilami, submukóza chybí, lamina propria mucosae – vysoké papily 
– Žlázy jazyka serózní, mucinózní a smíšené  
Papily nitkovité (papillae filiformes) 

- Na celém povrchu jazyka, protažený kónický tvar, z apikální části vybíhají tenké sekundární papily 
- Kryty vícevrstevným dlaždicovým epitelem rohovatějícím 
- Na vrcholcích odlupování skupin keratinizovaných buněk 
 
Papily houbovité (papillae fungiformes) 

- Užší báze a rozšířená apikální část, jednotlivě zastoupeny, mezi nitkovitými papilami 
- Na povrchu vznikají sekundární papily – nízké, epitel je vyrovnává 
Vícevrstevný epitel nerohovatějící, mají růžovou barvu 
- Chuťové pohárky ojedinělé 
 
Papily listovité (papillae foliatae) 

- Tvar drobných lišt a brázd, ústí zde vývody serózních žlázek, u člověka rudimentální, v malém množství na 
laterálních částech jazyka 
 
Papily hrazené (papillae circumvallatae) 

- Seřazeny do tvaru V u kořene jazyka, velké, od okolí ohraničené brázdou 
– Četné chuťové pohárky 
– Do brázd ústí serózní Ebnerovy žlázky – kontinuální tok tekutiny kolem chuťových pohárků, odplavování zbytků, 
styk chuťových receptorů s dalšími chuťovými stimuly 
 
CHUŤOVÉ POHÁRKY 

- Soudečkovité útvary, tvořené štíhlými buňkami, endoepitelové 
- Typy buněk: 

o  Podpůrné buňky – světlá cytoplazma, mikroklky v apikální části 
o  Vlastní chuťové buňky – vezikuly u báze 
o  Bazální buňky – nízké, neprostupují celou výškou pohárku 
o  Výběžky senzorických nervových vláken – vedou signály z chuťových buněk 

Témata, do kterých materiál patří