Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní právo soukromé I (MP504Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP504Z - Mezinárodní právo soukromé I, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Manuál ke kvalifikaci Neznámý 05.07.2020 23:14 2
MPS postup kvalifikace a vzorové řešení Neznámý 05.07.2020 23:14 3
Otázky ke zkoušce Neznámý 05.07.2020 23:15 2
Otázky z minulých let Neznámý 05.07.2020 23:15 4
Poznámky Neznámý 05.07.2020 23:15 2
Test Neznámý 05.07.2020 23:15 5
Zkouška Neznámý 05.07.2020 23:15 8

Další informace

Cíl

Mezinárodní právo soukromé I poskytuje základní přehled problémů a norem týkajících se obecné části této disciplíny. Cílem předmětu je porozumět právní regulaci přeshraničních vztahů. V rámci tohoto hlavního cíle mohou být jednotlivé cíle formulovány následovně: porozumět historii MPS, porozumět doktrínám MPS, porozumět obecné části MP, být schopen pracovat s prameny MPS, porozumět koliznímu právu v různých oblastech MPS. Na konci tohoto kursu by měl být student schopen užívat různé prameny MPS a řešit jednoduché příklady z dané oblasti.

Osnova

Mezinárodní právo soukromé IPřednášky z MPS I jsou tradičně zaměřeny nikoli na prohloubení materie učebnicové, nýbrž na výklad materie.I. Mezinárodní právo soukromé vývoj discipliny, vývoj doktrín.II. Prameny mezinárodního právo soukromého vnitrostátního původu, evropského původu, mezinárodního původu. Vztahy pramenů. Právo soukromé a právo veřejné v mezinárodním prostředí.III. Řešení konfliktů právních řádů. Metoda kolizní a metoda přímá jako základní metody evropského pojetí řešení konfliktIV. Metoda kolizní. Kolizní norma. Hraniční určovatelé.V. Metoda kolizní obecná část. Kvalifikace.VI. Metoda kolizní obecná část. Zpětný a další odkaz.VII. Veřejný pořádek. Výhrada veřejného pořádku.VIII. Mezinárodně kogentní normyIX. Zvláštní část kolizního práva. Vybrané instituty obecné části občanského práva. Kolizní závazkové právo. Nařízení Řím I. Úmluva Řím I.X. Kolizní věcná práva.XI. Kolizní problematika deliktů. Nařízení Řím II.XII. Kolizní problematika rodinného a manželského práva.XIII. Kolizní problematika dědického práv

Literatura

KUČERA, Zdeněk. Mezinárodní právo soukromé. 4. opr. a dopl. vyd. Brno: Doplněk, 1999. 429 s. ISBN 80-7239-037-6. info

Požadavky

Základním předpokladem pro zahájení studia předmětu Mezinárodní právosoukromé I je alespoň částečná znalost práva občanského a obchodního.

Garant

prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc.JUDr. Jiří Valdhans, Ph.D.JUDr. Klára Drličková, Ph.D.JUDr. Tereza Kyselovská, Ph.D.JUDr. Jiří Valdhans, Ph.D.RNDr. Mgr. Hana Funková, Ph.D.JUDr. Lucia Hudecová, Ph.D.Mgr. Bc. Pavlína JanečkováMgr. Tomáš KozárekMgr. Jaroslav Králíček, Ph.D.Mgr. Silvie MahdalováMgr. Mária PastorkováMgr. Kateřina RemsováMgr. Iveta RohováMgr. Iva Šimková