1. Prokaryotni organismy a viry
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
zápal plic – zánět způsoben streptokoky (Streptococcus pneumoniae), ID 1-2dny, kašel, dušnost, horečka, ATB
černý (dávivý) kašel – očkování, hl. malé děti, Bordetella pertusis
lepra (malomocenství) – kožní, nerv., smíšená, ID 2-8 let, Mycobacterium leprae
růže (erysipel) – obličej a krk – zarudlé, zánět, horečka, Erysiopelothrix rhusiopathiae, Streptococcus pyogenes
Nákazy přenášené alimentární cestou - vodou, stolicí, potravou, ústy
břišní tyfus – ID 2 týdny, Salmonella typhi, průjem, až perforace střev a smrt, sepse (paratyf je mírnější)
salmonelózy – akutní zánět sliznice střev a žaludku, syrová vejce, průjmy, Salmonella enteritidis
úplavice (dysentérie)- prvok měňavka úplavičná, průjmy, krvácivé, Shigella dysenteriae
cholera – něco jako tyfus, závažné, zvracení, průjem, pokles teploty, Vibrio cholerae
žaludeční a 12níkové vředy – Helicobacter pylori, karcinogen, záněty
botulismus – Clostridium botulinum, botulotoxin – klobásový jed, ochrnutí, zadušení při plném vědomí
skvrnitý tyfus – Ricketsia prowazekii, skvrny na kůži, parazituje uvnitř buněk
Nákazy přes poraněnou kůži
tetanus – křeče v ústech, dýchacího ústrojí, neurotropní toxin, hluboké poranění, Clostridium tetani
kožní nákazy – záněty, vředy, vřídky, stafylokoky
gangréna – u těžkých diabetiků – amputace končetin, pod kůží tvoří b. plyny, Clostridium perfringens
Nákazy přenášené pohlavním stykem
syfilis (příjice, lues) – 3 stádia, tvrdý vřed, vyrážka, latence, paralýza, možná i smrt, Treponema pallidum
kapavka (gonorrhoea) –zánět pohlavních orgánů, diplokoky, časté, ATB, Nesseria gonorrhoeae, i neplodnost
Nákazy přenášené zvířaty
sněť slezinná (anthrax)– nejnebezpečnější plicní forma – smrt, u nás vzácná, Bacillus anthracis
mor – ve středověku zdecimoval až 40% Evropy, přenos blechy, Yersinia pestis
borelióza – lymeská, klíšťaty, savý hmyz, červený flek, Borrelia burgdorferi
VYUŽITÍ BAKTERIÍ V PRŮMYSLU
- výroba kys. mléčné, acetonu, kys. octové, zrání sýrů, kysání mléka
- výroba vitamínů, AK, ATB, inzulin
- čištění odpadních vod
- genetika (genové inženýrství)
Zneškodnění bakterií
sterilizace – odstranění všech živ. org. přehřátou párou, UV, ultrazvukem, γ-zářením, dříve formaldehydem
dezinfekce – jenom chemicky, mohou přežít spory, jodová tinktura, Cl, O3, KMnO4, ethanol, formaldehyd…
pasterizace – rychlé zahřátí na 80°C na 10 min, usmrcení všech nesporulujících b., u mléka
antiseptika – šetrnější dezinfekce, jodoform, alkohol, isopropanol, málo toxické prostředky
Bakterie podle vztahu k teplotě
1) psychrofilní – do 20°C, hluboká studená jezera a dna oceánu, nejsou patogenní (tělo je moc teplé)
2) mezofilní – nejvíc, 20-40°C, saprofyté a patogenní, optimální t=37°C (lidské tělo)