Kalorimetr
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Kalorimetr – přístroj k měření tepla a dalších kalorimetrických veličin
Přímá kalorimetrie
PRINCIP
V lidském těle dochází při fyziologických procesech k uvolňování tepla. Bez této ‘ventilace‘
by byl organismus přetěžován, a tělo by se přehřívalo. Díky kůže, která propouští většinu
tepla do okolí, se tělo ochlazuje.
Měření přímé kalorimetrie probíhá v takzvaném “whole-room“ kalorimetru. Proband je
umístěný v tepelně izolované komoře, kde je neutrální teplota 20 – 22°C. Člověk v této
místnosti vyzařuje teplo, které ohřívá vzduch. Vzduch následně ohřívá vodu, jejíž teplota je
měřená velice přesnými teploměry.
ZÍSKÁVANÁ DATA
Tato metoda měří výše zmiňované teplo (viz. Princip) a spotřebu kyslíku. Vyhodnocuje
energetický výdej, ukazuje hodnoty bazálního nebo klidového metabolismu.
Neumožňuje jedinci změřit energii vydanou během běžných denních aktivit. Nelze díky ní
zjistit poměr oxidovaných živin. (Radová, 2014)
Jedná se o nejpřesnější, avšak zároveň velice nákladné vyšetření.
OBLAST POUŽITÍ
Tato metoda je díky své náročnosti používána pouze experimentálně. (Sedláčková, 2011)
VÝHODY A NEVÝHODY
Výhody - poskytuje vynikající kvantitativní a kvalitativní informace; specifické
zaměření chování fyzické aktivity; softwarové programy jsou k dispozici ke zlepšení
shromažďování a záznamu dat – probanda je možno nahrávat pomocí videozáznamu,
nebo jej sledovat ‘na vlastní oči‘
Nevýhody - časově náročné školení probandů; pracná a časově náročná metoda co se