12-8.-VREDY-ZALUDKU-A-DUODENA
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
předoperační příprava
- zavádí se NGS
- výplach žaludku
jinak klasická
pooperační péče
- JIP, FF, pomalá realimentace, nejdříve čaj, péče o NGS/gastrostomii
Ošetřovatelská péče
poloha, pohybový režim - bez omezení, poloha aktivní, při bolesti poloha úlevová, klid
hygiena - dle soběstačnosti, zhodnotit možnosti nemocného, dohled na hygienu, zajistit soukromí
výživa - zhodnotit stav výživy, KP, dieta č. 0, 1, 2, vhodná teplota stravy, po malých dávkách
vyprazdňování - sledovat stolici - množství, barva, příměs, zapisovat
spánek - dodržovat režim v nemocnici, hodně odpočívat, psychická pohoda
sledování - příznaky onemocnění, výsledky vyšetření, účinky léčby, chování a projevy nemocného, pohybová aktivita, stravování, vyprazdňování, krvácení, zvracení, bolest, FF, odchod plynů, peristaltika
psychosociální potřeby - dostatek informací - výživa, režim, psycholog
domácí péče - dispenzarizace, pravidelný režim - jídlo, spánek, pohyb, odpočinek, zvolnit tempo, nestresovat se, pravidelné užívání léků
- strava - 2-3 měsíce (do zhojení) dodržovat D2, poté dietní omezení - častěji a menší porce, dostatek bílkovin, ne kořeněná a kyselá jídla, vhodná teplota stravy, syrovou zeleninu nastrouhat, vyloučit potraviny stimulující produkci žaludeční šťávy (káva, alkohol, silný čaj, coca-cola), vhodná úprava stravy (vařit, dusit), řádně mechanicky zpracované