Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4_fyziologie buňky

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (653.29 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

-

zdroj:

 bílkoviny v potravě, přeměna sacharidů, opotřebované bílkoviny z tkání 

-

esenciální aminokyseliny:

 valin, leucin, isoleucin, threonin, methionin, tryptofan, lysin, fenylalanin 

- AMK vzniklé trávením bílkovin jsou buď použity na syntézu stavebních bílkovin, hormonů, nukleových

kyselin, přeměně na sacharidy a jiné AMK nebo podléhají deaminaci 

- deaminace- aminové skupiny se odštěpují jako NH​

3 ​za vzniku kyseliny pyrohroznové nebo aktivní

kyseliny octové (Ac-CoA=acetyl koenzym A), které jdou do Krebsova cyklu,  

-

ornitinový cyklus v jaterních buňkách- přeměna odštěpeného amoniaku na močovinu 

CO​

2​ + 2NH​

3​ ​ ​

CO(NH​

4​)​

2​ + H​

2​O 

-

močovina jde krví do ledvin a odchází močí z těla (u člověka) 

-

(plazi, ptáci, hmyz- NH​

3 ​

kyselina močová; vodní živočichové- NH​

3 ​

NH​

2​

; rostliny- NH​

3 ​

alkaloidy) 

Metabolismus tuků: 

- tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu; rozpouštějí vitamíny A, D, E, K 
- stavební složka fospolipidových biomembrán, ukládají se do zásob v buňkách tukové tkáně, vyskytují se

v krevní plasmě

-

dvanáctník- emulgace tuků solemi žlučových kyselin

-

působení lipáz: tuk ​​ ​glycerol + vyšší mastné kyseliny

- glycerol se zapojuje do anaerobní glykolýzy (metabolismus sacharidů) 
- v.m. kyseliny podléhají β-oxidaci, kdy z nich postupně vzniká Ac-CoA, který pokračuje do Krebsova

cyklu; z velké části probíhá v mitochondrii 

Metabolismus sacharidů: 

- sacharidy jsou hlavní a nejrychlejší zdroj energie 
- první štěpení v dutině ústní- enzym ptyalin, amylázy ​​ disacharidy(sacharóza, maltóza, laktóza) 
- další štěpení v tenkém střevu- amylázy, pankreatická a střevní šťáva ​​ monosacharidy (glukóza, fruktóza)  
- glukóza je poté dále zpracovávána glykolýzou, přebytek se mění na glykogen a ukládá se v jaterních

Témata, do kterých materiál patří