4_fyziologie buňky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
-
zdroj:
bílkoviny v potravě, přeměna sacharidů, opotřebované bílkoviny z tkání
-
esenciální aminokyseliny:
valin, leucin, isoleucin, threonin, methionin, tryptofan, lysin, fenylalanin
- AMK vzniklé trávením bílkovin jsou buď použity na syntézu stavebních bílkovin, hormonů, nukleových
kyselin, přeměně na sacharidy a jiné AMK nebo podléhají deaminaci
- deaminace- aminové skupiny se odštěpují jako NH
3 za vzniku kyseliny pyrohroznové nebo aktivní
kyseliny octové (Ac-CoA=acetyl koenzym A), které jdou do Krebsova cyklu,
-
ornitinový cyklus v jaterních buňkách- přeměna odštěpeného amoniaku na močovinu
CO
2 + 2NH
3
CO(NH
4)
2 + H
2O
-
močovina jde krví do ledvin a odchází močí z těla (u člověka)
-
(plazi, ptáci, hmyz- NH
3
kyselina močová; vodní živočichové- NH
3
NH
2
; rostliny- NH
3
alkaloidy)
Metabolismus tuků:
- tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu; rozpouštějí vitamíny A, D, E, K
- stavební složka fospolipidových biomembrán, ukládají se do zásob v buňkách tukové tkáně, vyskytují se
v krevní plasmě
-
dvanáctník- emulgace tuků solemi žlučových kyselin
-
působení lipáz: tuk glycerol + vyšší mastné kyseliny
- glycerol se zapojuje do anaerobní glykolýzy (metabolismus sacharidů)
- v.m. kyseliny podléhají β-oxidaci, kdy z nich postupně vzniká Ac-CoA, který pokračuje do Krebsova
cyklu; z velké části probíhá v mitochondrii
1
Metabolismus sacharidů:
- sacharidy jsou hlavní a nejrychlejší zdroj energie
- první štěpení v dutině ústní- enzym ptyalin, amylázy disacharidy(sacharóza, maltóza, laktóza)
- další štěpení v tenkém střevu- amylázy, pankreatická a střevní šťáva monosacharidy (glukóza, fruktóza)
- glukóza je poté dále zpracovávána glykolýzou, přebytek se mění na glykogen a ukládá se v jaterních