14. Houby a lišejníky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Houby
-mají eukaryotní buňku -> buňka neobsahuje chlorofyl -> heterotrofní organismy
-mají buněčnou stěnu (základem BS je chitin)
-rostou po celý rok, obsahují hodně vlákniny, kumulují kovy a radioaktivní prvky
-léčí, ale i způsobují nádory
-tělesná organizace: stélka (hyfy) – vláknité, mycelium (podhoubí), plektenchym
-výživa hub: parazitismus – dřevokazné houby
saprofytismus – zetlelé substráty
symbióza – mykorhiza
-nepohlavní rozmnožování: spory (výtrusy) - konidie (nepohyblivé)
- chlamydospory (odolné)
- zoospory (pohyblivé)
Pučení
-pohlavní rozmnožování: výjimečné – vznikají vřecka (aska)
-znak rostlin: buněčná stěna, nepohyblivé, syntéza vitamínů
-znak živočichů: chtin, glykogen, heterotrofie
-rozdělení: houby s plodnicemi
houby bez plodnic
Systém
-složitý
- 250tis. Druhů
1. Hlenky - slizovky - slizovka tříslová – bochníkovité útvary (30 cm)
- vlčí mléko
2. Nádorovky - způsobují nádory - nádorovka kapustová - vytrvalé výtrusy (5-6let)
- rakovinovec bramborový – rakovina brambor (výtrusy 10let)
3. Spájivé houby - spojují se vlákny při rozmnožování
- plíseň hlavičková - na nesprávně uskladněných potravinách
- kropydlovec černavý
4. Kvasinky - rychlé rozmnožování pučením -> vegetativní rozmn.
-> na mateřském jedinci se vytvoří základ nového jedince
-> nový jedinec se neoddělí
- schopnost zkvašovat - *vitamínů nebo alkoholu
- kvasinka pivní – slizované s moukou = droždí
- kvasinka vinná – zkvašuje cukr na CO2 a etanol, bez přístupu vzduchu, jinak octové kvašení
5. Sněti – parazité kulturních plodin – prašná sněť pšeničná – kukuřičná, parazituje na klasech (nekróza)
stopkovýtrusé vřeckovýtrusétéměř stejná stavba podhoubí
houbová vlákna splétají podhoubí – A, primární B, sekundární
A, houbová vlákna jsou tvořena z buněk s jedním vláknem
B, při kontaktu sousedních vláken splývá obsah buněk a vlákno pokračuje jako dvou jaderné
na konci vláken vznikají výtrusy
výtrusy vznikají na výtrusonosných stopkách
když dozrají, tak odpadnou
vytvářejí plodnice – třeň, klobouk, výtrusotvorné rouško (uvolnění výtrusů)
rouško – A, lupenité B, pórovité
z posledních buněk vzniká vřecko
výtrusy uvnitř vřecka, vřecko se po dozrání otevírá štěrbinou nebo víčkem
Zástupci
Choroše – pařezy, kmeny
Liška obecná
Václavky – pařezy, do octa
Muchomůrka růžovka – růžová barva, snadno se splete
Muchomůrka zelená – jedovatá, bílá pochva dole, bílé lupeny
Žampiony – nemají pochvu, hnědé lupeny
Muchomůrka červená
Hřib hnědý, smrkový, kovář, žluční (hořký), satan (červený, jedovatý)
Klouzek, Křemenáč, Holubinky,
Břichatky – velké, píchavky
Dřevomorka domácí
Hadovka smrdutá – pod zemí plodnice, smradlavý sliz
Lišejníky
-komplexní organismy, které vznikly soužitím dvou organismů: houba + řasa