Bakterie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
• využití v průmyslu potravinářském (anaerobní mléčné bakterie při výrobě
zakysaných mléčných výrobků, např. Lactobacil us), chemickém a
farmaceutickém (kys. octová, citronová, enzymy, hormony, vitaminy,
aminokyseliny...)
• produkce antibiotik – látek, které omezují růst nebo ničí jiné
mikroorganismy (bakterie), polovina ATB se vyrábí z půdních bakterií (např.
streptomycin, tetracyklin)
• využití při čištění odpadních vod, likvidaci ropných havárií, rozkladu
pesticidů v půdě
• genové inženýrství – využití plazmidů při produkci inzulinu, růstového
hormonu
• modelový organismus při studiu molekulární biologie, biochemie a genetiky
(E. coli)
• patogenní (choroboplodné) bakterie jsou původci onemocnění:
• střevní choroby: cholera, tyfus, úplavice, salmonelóza (průjmy,
dehydratace, otrava)
• dýchací choroby: tuberkulóza, zápal plic, spála, černý kašel, angína
(hnisavá ložiska)
• pohlavní choroby: kapavka, syfilis (vřed – vyrážka – degenerace mozku)
• jedovaté toxiny vyvolávají: botulismus (botulotoxin = klobásový jed –
smrtelná otrava ze špatně konzervované potraviny), tetanus (svalové
křeče z půdní bakterie)
• riketsie – nitrobuněční parazité na rozhraní virů a bakterií, způsobují
např. skvrnitý tyfus
• mykoplazmata – nejmenší a nejjednodušší bakterie bez buň. stěny,
způsobují např. zánět plic
• očkování = vakcinace – vpravení oslabeného původce onemocnění (viru,
bakterie) do těla, imunitní systém je tím stimulován ke tvorbě protilátek proti
cizorodým bílkovinám a při opětovném setkání s patogenem bílé krinky
zabrání rozvinutí infekce
4
SINICE (Cyanobacteria)
- oddělení sinice spolu s bakteriemi patří do domény BAKTERIE
- jsou to prokaryotní fotoautotrofní organismy (bakterie) – mají schopnost