Bio výrobky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin musí být registrováni u Ministerstva zemědělství ČR. Na dodržování právních norem dohlíží kontrolní organizace: KEZ, ABCERT, BIOKONT. Tyto kontrolní organizace zároveň vydávají certifikáty a provádějí také kontroly. Minimálně jednou ročně projde výroba, zpracování a distribuce kompletní kontrolou.
Ekonomika
Největší podíl biopotravin v rámci celkového objemu národního trhu s potravinami a nápoji dosahuje Dánsko (9,7 %), Lucembursko (8,6 %), Švýcarsko (8,4 %), Rakousko a Švédsko (7,9 %).
Objem v České republice dosahuje přibližně 1,5 miliardy korun, což představuje méně než jednoprocentní podíl.
K rozšířenějším biopotravinám patří například biovejce nebo biozelenina
Největšího zastoupení dosahují v ČR biopotraviny v segmentech hotových dětských výživ (13 %), kuchyňských olejů (7 %), trvanlivého mléka (6 %), jogurtů (5 %) a suché dětské stravy (4 %).
Kvalita
Přírodní původ produktu neznamená prospěšnost zdraví. Například přírodní xenobiotikum může škodit i nenarozeným dětem.
Kvalita bioproduktů je na rozdíl od konvenčních zemědělských produktů určována kvalitou zemědělského systému a zpracovatelského postupu. Je dána způsobem, jakým byly rostliny vypěstovány, jak byla zvířata chována a jak byl bioprodukt zpracován, skladován a distribuován.
S kvalitou souvisí i způsob produkce z hlediska etického, morálního, sociálně-psychologického a environmentálního, kdy si je spotřebitel vědom, že produkce byla ekologická, šetrná k životnímu prostředí, ohleduplná ke zvířatům a šetrná k neobnovitelným zdrojům.
Proč jsou dražší?
Nákupní cena biopotravin odráží opravdové náklady na výrobu výživných, vysoce kvalitních potravin a zohledňuje vyšší náklady na maloprodukci bez použití chemických “pomocníků” (pěstování a chov s velkým podílem ruční práce).
Chutnají lépe?
Mnoho lidí tvrdí, že bioprodukty chutnají lépe než obdobné konvenční produkty. Za pravdu jim dává nejen řada testů, ale především miliony lidí po celém světě, kteří biopotraviny s chutí jedí.
Přirozeným pěstováním bioprodukty obvykle obsahují méně vody, více sušiny, nutričních látek a vitamínů než obdobné konvenční.
Co jsou to bio výrobky a jak vznikají?
https://www.youtube.com/watch?v=UUMImp3fBjk
Zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bioprodukt
https://www.celostnimedicina.cz/co-jsou-biopotraviny.htm
https://www.google.com/search?q=ekologick%C3%A9+zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD&tbm=isch&ved=2ahUKEwiBiujUjNjsAhULtqQKHUYWC3wQ2-cCegQIABAA&oq=ekologick%C3%A9+&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgQIIxAnMgQIABAeMgQIABAeMgQIABAeMgQIABAeMgQIABAeMgQIABAeMgQIABAeMgQIABAeMgQIABAeOgYIABAIEB5QgA1Y8Bdg_ydoAHAAeACAAVmIAfUDkgEBNpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=0tCZX4HZBovskgXGrKzgBw&bih=698&biw=1536&hl=uk#imgrc=sHuB85fRZDfDbM&imgdii=izlL6ZYc1reBeM