Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Biologie trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (23.62 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Hltan

  • Nosohltan – ústí do něj choany a Eustachovy trubice

  • Ústní část – kříží se polykací a dýchací cesty

  • Hrtanová číst – neúplně uzavřena příklopkou hrtanovou

Jícen

  • 32 cm dlouhá trubice

  • V horní části tvořena příčně pruhovaným svalstvem, v dolní hladkou svalovinou

  • Peristaltické pohyby

Žaludek

  • Vakovitý orgán

  • Jícen navazuje na žaludek česlem

  • Ve sliznici mnoho trubicovitých žlázek, které produkují žaludeční šťávu (HCl, Pepsin+chymosin+lipázy, Mucin, Gastrin – řízeno nervově a chemicky)

  • Stahy žaludeční svaloviny potravu rozmělňují a promíchávají

  • Posouvá trávení k vrátníku – uvolňována kruhovým svěračem po malých dávkách

Tenké střevo

  • 3- 5 m, zavěšeny na zadní straně břišní okružím

  • Sliznice bohatě zřasená s jemnými výběžky-klky

  • Dvanáctník-1. část, 2vývody (společný slinivky břišní a žlučovodu a jeden samostatný ze slinivky)

  • Mezi klky jsou žlázky – produkce slabě zásadité střevní šťávy (peptidázy, lipázy, amylázy)

Tlusté střevo

  • 1,5m dlouhé 5- 7 cm široké

  • Sliznice není zřasena klky, obsahuje žlázové b. produkující hlen

  • Začíná se plnit 4-8 hodin po jídle

  • Hromadí se v něm nestrávené a nestravitelné zbytky

  • Dochází ke vstřebávání vody, solí a vitamínů

  • Mikroflóra

Konečník

  • 10-12cm dlouhý, na povrch těla ústí řitním (análním) otvorem

  • V místě vyústění jsou 2 svalové svěrače.: vnitřní- hladká svalovina a vnější-příčně pruhovaná svalovina-ovládáme tak vyprazdňování střeva

  • V podkoží řitního otvoru jsou bohaté žilní pleteně- rozšíření- krvácivé uzly-hemoroidy

Slinivka břišní

  • Protáhlý orgán 14- 18 cm dlouhý

  • Leží za žaludkem v kličce dvanáctníku, zúžená část se dotýká sleziny

  • Skládá se z lalůčku (tubulů), které vyúsťují trubičkami do hlavního vývodu

  • Žláza s vnější i vnitřní sekrecí (hormony)

  • Mezi žlázovými trubičkami se nachází shluky drobných buněk-Langhansonovy ostrůvky-vyměšují do krve insulin

  • Pankreatická šťáva-1l/den, je zásaditá (hydrogenuhličitan vápenatý), neutralizuje kyselou tráveninu žaludku

  • Součástí šťávy jsou enzymy:

    • Trypsin – štěpí bílkoviny, neaktivní trypsinogen se aktivuje v tenkém střevě

    • Amyláza – štěpí cukry

    • Lipáza – aktivuje se žlučí, štěpí tuky

  • Sekrece řízena hormonem sekretinem z dvanáctníku (vylučuje se když přijde trávenina do dvanáctníku)

Játra

  • Největší žláza v těle, až 1700 g

  • Uložena v pravé brániční klenbě, kde jsou připevněna vazivovým pouzdrem

  • 2laloky – pravý větší

  • základní stavební jednotkou je jaterní lalůček (má tvar nepravidelného mnohostěnu 1-2.5mm) tvořený trámci, které obsahují 2 řady jaterních buněk metabolicky velmi aktivní

  • na zadní ploše je jaterní blána (porta), do které vstupuje jaterní tepna a vrátnicová žíla (přivádí do jater látky vstřebané především z tenkého střeva) a ze které vystupují jaterní žlučovody (odvádějí žluč z jater) a jaterní žíla

  • Funkce:

  • Tvorba žluče

    • Žluč se tvoří nepřetržitě v jaterních buňkách 800- 1000ml/den

    • Hustá žlutozelená kapalina

    • Složení: voda, hlen, minerální látky, žlučová barviva (červený bilirubin a zelený biliverdin – toxické látky vznikající rozpadem hemoglobinu), podmiňují barvu žluči, stolice a moči

    • Soli žlučových kyselin (hořká chuť) - nejdůležitější složka, rozptylují (emulgují) tuky na kapénky, které mohou dále štěpit lipázy

    • Žluč se zahušťuje ve žlučníku – koncentrovaná má větší emulgační schopnost

    • Žlučník – váleček 60ml, na spodní ploše jater

Témata, do kterých materiál patří