Biologie trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Hltan
Nosohltan – ústí do něj choany a Eustachovy trubice
Ústní část – kříží se polykací a dýchací cesty
Hrtanová číst – neúplně uzavřena příklopkou hrtanovou
Jícen
32 cm dlouhá trubice
V horní části tvořena příčně pruhovaným svalstvem, v dolní hladkou svalovinou
Peristaltické pohyby
Žaludek
Vakovitý orgán
Jícen navazuje na žaludek česlem
Ve sliznici mnoho trubicovitých žlázek, které produkují žaludeční šťávu (HCl, Pepsin+chymosin+lipázy, Mucin, Gastrin – řízeno nervově a chemicky)
Stahy žaludeční svaloviny potravu rozmělňují a promíchávají
Posouvá trávení k vrátníku – uvolňována kruhovým svěračem po malých dávkách
Tenké střevo
3- 5 m, zavěšeny na zadní straně břišní okružím
Sliznice bohatě zřasená s jemnými výběžky-klky
Dvanáctník-1. část, 2vývody (společný slinivky břišní a žlučovodu a jeden samostatný ze slinivky)
Mezi klky jsou žlázky – produkce slabě zásadité střevní šťávy (peptidázy, lipázy, amylázy)
Tlusté střevo
1,5m dlouhé 5- 7 cm široké
Sliznice není zřasena klky, obsahuje žlázové b. produkující hlen
Začíná se plnit 4-8 hodin po jídle
Hromadí se v něm nestrávené a nestravitelné zbytky
Dochází ke vstřebávání vody, solí a vitamínů
Mikroflóra
Konečník
10-12cm dlouhý, na povrch těla ústí řitním (análním) otvorem
V místě vyústění jsou 2 svalové svěrače.: vnitřní- hladká svalovina a vnější-příčně pruhovaná svalovina-ovládáme tak vyprazdňování střeva
V podkoží řitního otvoru jsou bohaté žilní pleteně- rozšíření- krvácivé uzly-hemoroidy
Slinivka břišní
Protáhlý orgán 14- 18 cm dlouhý
Leží za žaludkem v kličce dvanáctníku, zúžená část se dotýká sleziny
Skládá se z lalůčku (tubulů), které vyúsťují trubičkami do hlavního vývodu
Žláza s vnější i vnitřní sekrecí (hormony)
Mezi žlázovými trubičkami se nachází shluky drobných buněk-Langhansonovy ostrůvky-vyměšují do krve insulin
Pankreatická šťáva-1l/den, je zásaditá (hydrogenuhličitan vápenatý), neutralizuje kyselou tráveninu žaludku
Součástí šťávy jsou enzymy:
Trypsin – štěpí bílkoviny, neaktivní trypsinogen se aktivuje v tenkém střevě
Amyláza – štěpí cukry
Lipáza – aktivuje se žlučí, štěpí tuky
Sekrece řízena hormonem sekretinem z dvanáctníku (vylučuje se když přijde trávenina do dvanáctníku)
Játra
Největší žláza v těle, až 1700 g
Uložena v pravé brániční klenbě, kde jsou připevněna vazivovým pouzdrem
2laloky – pravý větší
základní stavební jednotkou je jaterní lalůček (má tvar nepravidelného mnohostěnu 1-2.5mm) tvořený trámci, které obsahují 2 řady jaterních buněk metabolicky velmi aktivní
na zadní ploše je jaterní blána (porta), do které vstupuje jaterní tepna a vrátnicová žíla (přivádí do jater látky vstřebané především z tenkého střeva) a ze které vystupují jaterní žlučovody (odvádějí žluč z jater) a jaterní žíla
Funkce:
Tvorba žluče
Žluč se tvoří nepřetržitě v jaterních buňkách 800- 1000ml/den
Hustá žlutozelená kapalina
Složení: voda, hlen, minerální látky, žlučová barviva (červený bilirubin a zelený biliverdin – toxické látky vznikající rozpadem hemoglobinu), podmiňují barvu žluči, stolice a moči
Soli žlučových kyselin (hořká chuť) - nejdůležitější složka, rozptylují (emulgují) tuky na kapénky, které mohou dále štěpit lipázy
Žluč se zahušťuje ve žlučníku – koncentrovaná má větší emulgační schopnost
Žlučník – váleček 60ml, na spodní ploše jater